SFF daje doprinos podizanju svijesti javnosti o potrebi zaštite okoliša

0
Fena
SFF daje doprinos podizanju svijesti javnosti o potrebi zaštite okoliša
Foto: Fena / "Green Day u fokusu: Festival, partneri i održivost“

Panel pod nazivom "Green Day u fokusu: Festival, partneri i održivost“, u organizaciji Sarajevo Film Festivala, održan je danas u kinu Meeting Point, a festivalski partneri i sponzori ovom prilikom predstavili su aktivnosti svojih kompanija, organizacija i ustanova u oblasti održivosti i zaštite okoliša.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović odao je prizanje Sarajevo Film Festivalu koji se angažuje na području zelenih politika.

"Zadovoljstvo mi je što zadržavamo kontinuitet parterstva kao Zeleni klub sa Sarajevo Film Festivalom. SFF će i ove godine biti mjesto susreta ljudi i iz politike, biznisa...i svi ćemo zajedno dati dodatni doprinos osvještavanju javnosti o potrebi da svi zajedno vodimo računa o našoj okolini", kazao je Magazinović.

Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

Smatra da će, s obzirom na uticaj koji ima SFF, poruke biti dovoljno jake da se čuju i van granica BiH.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović osvrnuo se na značaj festivala, na brojne učesnike, goste te istakao da SFF kao veliki događaj treba organizovati i na odgovoran način.

"Prepoznali smo da je za nas jednostavno pod moranje pokušati organizovati festival na što ekološki prihvatljiviji način. Zbog toga već nekoliko godina radimo na tome da postignemo standarde koji smanjuju stakleničke plinove", podvukao je Marjanović

Svjetska premijera: Novi film Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival

Svjetska premijera: Novi film Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je ulogu Sarajevu Film Festivala kad je riječ o odgovornosti prema okolišu, kao i ulogu festivala u razvoju turizma.

Programska menadžerica za energiju Delegacije Evropske unije u BiH Nadia Bergamiono kazala je da u toj instituciji iskazuje punu podšku SFF-u u pionirskim zelenim inicijatiama.

"To je obaveza, odgovornost, Evropska unija je postavila najambicioznije ciljeve na svijetu i najnapednije ciljeve vezano za klimatske promjene i energiju. I želi postati neutralna u smislu emisija karbona do 2050. BiH treba držati korak, jer alternative nema", kazala je Bergamiono, dodavši da će EU podržati BiH u ispunjenju obaveza u okviru zelene agende/zelenog plana.

Ona je podvukla da je SFF opredijeljen da postane klimatski neutralan događaj.

"Uvjereni smo da SFF može poslužiti kao uzor, kao model za mnoge druge koji ga mogu slijediti", naglasila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije