Kultura na ulice 2024: U ponedjeljak premijera performansa 'Tražim ulicu za svoje ime…'

0
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2024: U ponedjeljak premijera performansa 'Tražim ulicu za svoje ime…'

U sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“ u ponedjeljak, 26. augusta sa početkom u 20.30 sati, u amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, premijerno će biti izveden performans „Tražim ulicu za svoje ime...“ autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans "Tražim ulicu za svoje ime…". Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Kako i zašto nam se budi nostalgija čim kročimo van njegovih granica? Zašto je nemoguće ostati ravnodušan prema njemu koji je istovremeno izazovan i neodoljiv? Rediteljica je zajedno s dramaturgom Arminom Behremom, pažljivo odabrala poeziju koja dočarava Sarajevo u svoj njegovoj složenosti. Od rijeka do kultnih kafana, od prve ljubavi do pitanja o ulicama koje nose ženska imena – pokušavajući sagledati Sarajevo iz novih perspektiva.

Svjedok masakra u Sanskom Mostu: "Pritrčao sam da pomognem direktoru, ubica me odgurnuo"

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

Premijera performansa "Tražim ulicu za svoj ime..." realizuje se u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Magična pariška noć u Sarajevu: Održan koncert francuskih šansona 'Oh-là-là...Paris'

Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. augusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža

O specijalnom programu MKS Kultura na ulice 2024!

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak