Kultura na ulice 2024! i KUD Lola organiziraju otvaranje 3. Internacionalnog festivala folklora

0
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2024! i KUD Lola organiziraju otvaranje 3. Internacionalnog festivala folklora
Foto: NPS / Internacionalni festival folklora

Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!" nastavlja sa podržavanjem kulturnih događaja u Kantonu Sarajevo, te će ovoga puta u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom "Lola", u četvrtak 18. jula, učestvovati u organizaciji otvaranja trećeg izdanja Internacionalnog festivala folklora u Sarajevu, koje će biti upriličeno na Dolac Malti na trgu kod zgrade BH Telecoma.

Festival će se održati od 17. do 21. jula ove godine, a okupit će preko 450 učesnika u glavnom gradu.

Ovaj festival iz godine u godinu okuplja sve više učesnika i njegov cilj je slavljenje različitosti među tradicijama, kao i stvaranje mosta koji povezuje različite kulture u Sarajevu kao epicentru događaja. Tokom trajanja festivala, učesnici će imati priliku upoznati se sa čarima i ljepotama koje Sarajevo pruža i družiti se sa mladima koji dijele istu ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, dok će publika uživati u bogatstvu tradicionalne nošnje, muzike i igre.

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Internacionalni festival folklora Sarajevo po prvi put je održan 2022. godine. Tada je okupio više od 300 učesnika koji su dolazili iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Poljske.

Ove godine nastupit će ukupno 14 kulturno-umjetničkih društava sa preko 450 učesnika i to iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Sjevernog Kipra. Festivalske aktivnosti raspoređene su kroz tri dana i to četvrtak, petak i subotu 18, 19, i 20. jula na tri različite lokacije u gradu. Zvaničnim koncertima prethodit će i različite aktivnosti poput defilea gradom, flash moba i sl.

'Kultura na ulice 2024': Smotra omladinskih folklornih ansambala zasjala u Sarajevu

'Kultura na ulice 2024': Smotra omladinskih folklornih ansambala zasjala u Sarajevu

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!" je besplatan.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat 'Kultura na ulice!' je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta 'Kultura na ulice!' je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije