Kultura na ulice 2024!: Premijerno izveden balet 'Zvuk olimpijske iskre'

0
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2024!: Premijerno izveden balet 'Zvuk olimpijske iskre'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / "Zvuk olimpijske iskre"

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: Zvuk olimpijske iskre, kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno je izveden večeras, 12. jula na prepunom Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi su učestvovali članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji su plesali na muziku kompozitora Johna Williamsa.

Uloge su ostvarili: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: K’o nekad u osam u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorio je veče posvećene plesu. U baletu K'o nekad u osam članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Ljubitelji baletne umjetnosti mogli su uživati i u duetu iz baleta Mare Nostrum u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet Mare Nostrum rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!" je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije