Ibrišimbegović: Svi turisti koji dolaze mogu iz Sarajeva da ponesu i malo duha Olimpijade

2
FENA

Turisti koji dolaze u Sarajevo imaju priliku posjetiti brojne znamenitosti, ali ako u svoju turističku rutu ubace i posjetu Olimpijskom muzeju, iz ovog grada mogu ponijeti i duh Zimskih olimpijskih igara, koje su 1984. godine učinile da Sarajevo bude centar svijeta.

Ova godina je u znaku obilježavanja značaje obljetnice, 40 godina od održavanja ove sportske manifestacije. U februaru su u Sarajevu, osim brojnih turista, boravili i učesnici ovog velikog događaja, pojedini sportisti koji su tada osvojili najsjajnija olimpijska odličja. 

Interes za posjetu Olimpijskom muzeju u Sarajevu ne jenjava ni u ljetnom periodu. 

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Direktorica JU Gradski muzeji Sarajevo, u sklopu koje je i Olimpijski muzej, Senka Ibrišimbegović je u razgovoru kazala da u toku ljetnih mjeseci imaju veliki broj turista koji su u Sarajevu i zbog drugih kulturnih dešavanja, a i zbog samog atraktivnog odjeka Sarajeva u Evropi, "jer Sarajevo vrijedi za neku vrstu tog egzotičnog mjesta gdje se treba i želi otići".

"Imamo veliki broj turista tokom cijelog dana. Primjetimo da su tu i turisti koji su došli i zbog Sarajevo Film Festivala, pa se interesuju i za Olimpijadu. Znamo da je naša redateljica Jasmila Žbanić napravila i dokumentarni film o Emeriku Blumu, koji je bio jedan od glavnih lobista za sarajevsku olimpijadu i bio je tada gradonačelnik Sarajeva. Nažalost i preminuo je te 1984. godine, ali je ostao jedan jako važan karakter za BiH i za Sarajevo, a i za sarajevsku olimpijadu", navela je Ibrišimbegović.

'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta': Posjetite Olimpijski muzej Sarajevo

Istaknula je da svi turisti koji dolaze mogu iz Sarajeva da ponesu i malo tog nekog duha olimpijade, i bez obzira što je ljeto, da osjete i zimu, jer u Olimpijskom muzeji mogu pogledati video koji pokazuje takmičenja na olimpijskim planinama.

Najavila je da do kraja ove godine planiraju da naprave izložbu i promociju novog kataloga o postavci u Olimpijskom muzeju koji je trenutno u produkciji, "koji će biti na neki način jedan, da kažemo, mali dokaz i suvenir svima koji budu željeli da ponesu nešto fizički, u tom kontekstu, o muzeju".

"To planiramo da uradimo u oktobru, kada će biti četvrta godišnica ponovnog otvaranja ovog obnovljenog muzeja", kazala je Ibrišimbegović.

Između ostalih aktivnosti, navela je da organiziraju i radionice za djecu, a u toku ljeta imaju i ljetne škole.

"Posjetile su nas i grupe izviđača koji su u Sarajevu, pa se Olimpijski muzej našao na njihovoj mapi putovanja. Jako smo zadovoljni posjetom i generalno interesovanjem za ovaj muzej", kazala je Ibrišimbegović.

Podsjetila je da su prošle sedmice, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a na inicijativu Olimpijskog muzeja Sarajevo i Ureda za kreativni izvoz, olimpijsko i kulturno naslijeđe BiH predstavili u Parizu, gdje je za vrijeme trajanja Ljetne olimpijade održan Paris 2024 Expo Showcase event.

Prema njenim riječima, uspjeli su da realiziraju izložbu u jednom atraktivnom prostoru, Fluctuart, koji je zapravo plutajuća urbana kuća na rijeci Seni. Na jednom spratu je bila izložba koja na neki način simbolično predstavlja Sarajevsku olimpijadu, ali zapravo i vezu Pariza i Sarajeva.

"U sklopu izložbe, ne samo da smo promovirali olimpijska dostignuća i sve ljepote Sarajeva i Bosne i Hercegovine, već i vezu Sarajeva i Pariza kroz projekte i vrhunske kreativne ljude koji žive u Parizu kao što je Milomir Kovačević Strašni, koji je vrhunski fotograf koji djeluje i u Parizu i u Sarajevu i predstavlja BiH na najbolji mogući način. Potom naši sportisti Safet Sušić i Mehmed Baždarević koji žive u Parizu, koji su legende sporta i koji glas BiH šire kroz ovu oblast. Zatim, dizajn nagrade za Sarajevo Film Festival koji počinje za par dana, a koji je napravila francuska dizajnerica Agnes B., koja na neki način povezuje 'Pariz mon amour i Sarajevo mon amour'. Dakle, Pariz ljubavi moja, ali ona zapravo tu ljubav prenosi i na Sarajevo i dizajnira Srce Sarajeva koje je zvanična nagrada ovog velikog filmskog festivala", navela je Ibrišimbegović.

Dodala je da je u Parizu bila i primijera dokumentarnog filma o Markusu Osterwalderu, švicarskom grafičkom dizajneru i historičaru olimpijskih igara, koji je u februaru ove godine bio u Sarajevu, na promociji 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Ibrišimbegović je na kraju razgovora kazala da možemo biti ponosni što su i Zimska olimpijada, a i Sarajevo Film Festival velike manifestacije koje Sarajevo pozicioniraju na mapu uspješnih, kreativnih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak