'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta': Posjetite Olimpijski muzej Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta': Posjetite Olimpijski muzej Sarajevo
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Otvorena izložba 'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta'

Izložba "Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta", koju je povodom obilježavanja 40. godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu priredio Historijski arhiv Sarajevo, otvorena je danas u Olimpijskom muzeju Sarajevo.

Ova nesvakidašnja postavka arhivske građe, vrijednih eksponata i pisanih dokumenata, jedan je u nizu događaja kojim se evociraju sjećanja na Sarajevsku olimpijadu iz 1984. godine, te istovremeno njeguje olimpijski duh glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kako je tim povodom istaknula direktorica Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, prikazana arhivska građa predstavlja retrospektivu svega onoga što se dešavalo u pripremi organizacije i same realizacije jednog od najvećih svjetskih događaja.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Kazala je kako arhivski dokumenti svjedoče o velikom pregnuću i uspjehu u izgradnji neophodne infrastrukture u kratkom vremenu, čime je u svijet odaslana veličanstvena slika Sarajeva.

Poruke sličnog sadržaja uputila je direktorica Olimpijskog muzeja Sarajevo Senka Ibrišimbegović, izražavajući zadovoljstvo organizacijom izložbe u partnerstvu sa Historijskim arhivom, podcrtavajući kako ona svjedoči o danima kada je Sarajevo bilo centar Svijeta u promoviranju civilizacijskih vrijednosti, olimpijskog i duha zajedništva, koje glavni grad BiH i danas baštini.

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Najavila je kako će se pristupiti digitalizaciji svih dokumenata i arhivske građe koji se odnose na 14. ZOI u Sarajevu, podsjećajući kako su vrata Olimpijskog muzeja otvorena za sve posjetioce, te da osim u sadržaj izložbe mogu steći uvid u stalnu i bogatu muzejsku postavku.

Arhivist i jedan od autora izložbe Armin Džunuzović je kazao kako aktuelna postavka sadrži dio opusa koji Historijski arhiv baštini, odnosno dvanaest panoa koji simboliziraju broj dana Olimpijade.

Dodao je kako je Sarajevska olimpijada trajna inspiracija za sve one kojima su na srcu vrijednosti koje ona promovira i baštini.

Četrnaeste zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine. Na Igrama je u šest sportova nastupilo ukupno 1.272 takmičara iz 49 zemalja. A po ocjenama označene su kao jedne od najbolje organiziranih zimskih olimpijskih igara u historiji. Izbor Sarajeva za grada domaćina 14. zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini. Gradovi protivkandidati bili su japanski Sapporo i švedski Göteborg.

Izložba u prostorijama Olimpijskog muzeja Sarajevo za posjetioce će biti otvorena do 29. februara, a njenu organizaciju podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Olimpijski muzej Sarajevo - Gradski muzeji Sarajevo, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Otvorena izložba 'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba 'Dvanaest dana kada smo bili centar Svijeta'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije