Pogledajte šta smo zabilježili na izložbi povodom velike godišnjice Zemaljskog muzeja BiH

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta smo zabilježili na izložbi povodom velike godišnjice Zemaljskog muzeja BiH
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH"

Povodom 136. godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, u muzejskom Odjeljenju za prirodne nauke, u četvrtak, 1. februara, pred velikim brojem zvanica otvorena je nova stalna postavka "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", što je prvi put u historiji ove nacionalne ustanove da na jednom mjestu budu prezentirane sve vrste herpetofaune, otkrivene dosad u njihovim prirodnim staništima.

Obraćajući se zvanicama prilikom otvorenja postavke, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izrazio je javni protest vlastima na svim nivoima u BiH zbog višedecenijskog izostanka sistemske brige za Zemaljski muzej i druge institucije kulture od državnog značaja “kojima je država zatvorila vrata”. Prema njegovim riječima, “Zemaljski muzej su pokušali ubiti jer je trebalo ubiti i Bosnu u ovim depoima”.

Autor izložbe je Adnan Zimić, nekadašnji student Rifata Škrijelja, inače profesora na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Škrijelj je za autora kazao da je još u studentskim danima pokazivao želju da istražuje dešavanja u prirodi i poseban interes ispoljavao za rad o gmizavcima i vodozemcima.

Adnan Zimić je tokom otvorenja izložbe rekao da je jedan od njegovih ciljeva skrenuti pažnju na ugroženost životinjskih vrsta izazvanu najviše ljudskim uticajem. Izložba nudi prikaz fascinantnih primjeraka autohtonih vrsta o kojima se inače malo zna, dodao je autor postavke.

Izložba
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH"

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić je također govorio o Adnanu Zimiću i naveo da se u dosadašnjoj praksi te ustanove nije desilo ono što je sad da uposlenik sa tri godine staža bude autor neke stalne postavke, bilo koje tematike. "Stalne izložbe su inače veliki i zahtjevni muzejski događaji", dodao je Sijarić. Na te njegove riječi je Adnan Zimić nagrađen aplauzom velikog broja zvanica na večerašnjem događaju.

Izložba, trajna muzejska postavka "Vodozemci i gmizavci BiH" prikazuje sve vrste u njihovim prirodnim staništima na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje su otkrivene do 2024. godine. Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam. Većina (75 posto) izloženih vrsta stvorena je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim jedinkama.

Izložba
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH"

Realizaciju izložbe su pomogli Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar i UNDP.

Posebnu zahvalnost Muzej duguje partnerima Fab Lab, zaslužnim za printanje modela korišćenih u izložbi, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije