Vizuelni identitet XIV Zimskih olimpijskih igara: Zavirite na izložbu 'Bilo je lijepo u Sarajevu'

0
Radiosarajevo.ba
Vizuelni identitet XIV Zimskih olimpijskih igara: Zavirite na izložbu 'Bilo je lijepo u Sarajevu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'

Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" otvorena je večeras, 6. februara u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo u povodu obilježavanja 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara.

Ova postavka predstavlja učešće profesora i studenata Akademije u kreiranju vizuelnog identiteta ZOI 84 je prilika za podsjećanje na doprinos koji su dali nastavnici i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u kreaciji ne samo uspješnog vizuelnog identiteta olimpijade već izuzetno pozitivne slike Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Jugoslavije prepoznate od brojnih učesnika, sportista i gostiju, posebno onih pristiglih u Sarajevo s raznih strana svijeta. 

Za portal Radiosarajevo.ba govorio je profesor i kustos ove izložbe Asim Đelilović, a razgovor možete pročitati na linku OVDJE.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Izložba je podijeljena na tri dijela, a nama je najviše pažnje privukla grafička mapa s kojom javnost do sada nije bila upoznata. Riječ je o mapi koja sadrži trideset grafičkih listova afirmisanih likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i trajno je djelo i doprinos likovnih umjetnika naše zemlje obilježavanju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Autori crteža su: Josip Alebić, Mevludin Ekmečić, Radmila Jovandić, Alija Kučukalić, Ratko Lalić, Franjo Likar, Ragib Lubovac, Esad Muftić, Sead Musić, Salim Obralić, Nusret Pašić, Ljubomir Perčinlić, Radoslav Tadić, Emira Turnadžić, Milivoje Unković i Mehmed Zaimović.

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Na izložbi se mogu vidjeti i rješenja koja su ponudili, između ostalih, Čedomir Kostović, Radmila Jovandić, Lora Levi, Srđan Kokoruš, Branko Modraković, Ismar Mujezinović.

U Galeriji Akademije posjetitelji se mogu upoznati i sa zvaničnim olimpijskim uniformama. Njih je za Alhos dizajnirala Selma Zukić, jedna od završenih studentica Akademije likovnih umjetnosti.

Izložba pored zvaničnih štampanih formi koje podrazumijevaju plakate, publikacije, suvenire, LP ploče sa zvaničnom muzikom otvaranja Olimpijskih igara nudi publici i video priloge koji su rađeni sa živućim akterima svih poslova vezanih za XIV Zimske olimpijske igre.

"Ovdje ćemo imati izravna kazivanja Branka Bačanovića, Čedomira Kostovića, potom Jožeta Trobeca, tu izjavu smo dobili zahvaljujući dobroj volji ljudi sa Al Jazeere koji su radili s njim. Zahvaljujući našoj saradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom dobili smo pravo da emitujemo dio njihovog razgovora i snimljenog video materijala sa Nedeljkom Dragićem koji je radio animacije Vučka za televizijsku potrebu i video klipove koji su pratili ove programe vezane za Olimpijadu.

Potom, imamo kazivanja i Slavka Pervana koji je bio zadužen za koreografiju samog čina otvaranja Olimpijskih igara, Boru Kontića, on kao novinar i tadašnji akter čitave scene, govori o tom medijskom okrilju i načinu na koji je Sarajevo promovisano i dometima ili nekoj vrsti refleksije koju je Olimpijada ostavila na sve nas i naravno imamo kazivanje Ede Numankadića koji je od tih vremena pa sve do nedavno bio jedan od rukovodilaca i direktor Olimpijskog muzeja", naglasio je profesor Asim Đelilović.

Na izložbi se, između ostalih, nalaze radovi i legendarnih dizajnera Miltona Glasera i Andy Warhola.

Bilo je lijepo u Sarajevu možete pogledati do 29. februara ove godine u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Otvorena izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije