Olimpijada u Sarajevu bila historijska za Jugoslaviju: Evo koja je zemlja imala najviše medalja

2
N. Žunić
Olimpijada u Sarajevu bila historijska za Jugoslaviju: Evo koja je zemlja imala najviše medalja
Foto: Olimpijski komitet BiH / Olimpijada u Sarajevu 1984. godine

Prije 40 godina su se u Sarajevu organizovale Zimske olimpijske igre. Ovaj period je značajan kao jedan od najljepših u historiji grada, ali i cijelog regiona.

Fokus cijelog svijeta bio je upravo na glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a bivša Jugoslavija polagala je nade da će Sarajlije osvjetlati obraz ove države - što su oni i uradili.

Iako je, zbog historijskog trenutka za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu Jugoslaviju, na trenutke sport padao u drugi plan, ipak se treba spomenuti kako su ove igre bile značajne za sport u bivšoj državi. 

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Naime, na Zimskoj olimpijadi koja je održana 1984. godine u Sarajevu, Jugoslavija je osvojila svoju prvu medalju na zimskim olimpijskim igrama u historiji. Osvajač je bio slovenski skijaš Jure Franko, u disciplini veliki slalom, a osvojena je srebrena medalja.

Ovaj veliki događaj za cijelu bivšu državu je bio u neizvjesnosti nakon prvog dijela utrke. Franko je zauzimao četvrto mjesto, i činilo se da će i u ovom događaju Jugoslavija ostati 'kratkih rukava'. Ipak, u drugom dijelu utrke je Franko imao najbrže vrijeme, te je uspio doći do drugog mjesta. Ispisao je historiju jugoslavenskog zimskog sporta. 

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Zlato je na kraju otišlo u Švicarsku, a osvajač je bio Max Julen. Treće mjesto otišlo je u Lihtenštajn osvajaču Andreas Wenzelu. Interesanto je spomenuti da je Jugoslavija mogla i do druge medalje u velikom slalomu. Peto mjesto osvojio je Boris Strel, sa samo sekundu i pol zaostatka za Wenzelom. 

Skijanje je definitivno bila najbolja disciplina, imajući u vidu da je relativno blizu medalje bio i Bojan Križaj. On je u slalomu osvojio 7. mjesto, s 1,3 sekunde zaostatka za bronzanim Didier Bouvetom iz Francuske. 

Nažalost, od jugoslovenskih takmičara je to bilo sve. Sve druge ekipe su bile relativno daleko od podija, s tim da vrijedi istaći 10 mjesta za žensku ekipu u skijaškom trčanju te Sandru Dubravčić u umjetničkom klizanju. 

Snimljen dokumentarni film 'Olimpijada u Sarajevu': Sjećanje na nezaboravne dane naše historije

Snimljen dokumentarni film 'Olimpijada u Sarajevu': Sjećanje na nezaboravne dane naše historije

Vrijedi istaći sljedeće: Ovo su bile prve Olimpijske igre održane u komunističkoj/socijalističkoj zemlji koje zemlje zapadnog bloka nisu bojkotovale. Samo četiri godine ranije su u Moskvi održane ljetne olimpijske igre koje je bojkotovalo 65 zemalja, a iste godine kao i u Sarajevu, održana je ljetna olimpijada u Los Angelesu, kojeg su bojkotovale zemlje istočnog bloka. 

Imajući to u vidu, pogled na ukupan uspjeh nacionalnih delegacija pruža drugačiju perspektivu nego što bi se to moglo reći za olimpijade u Moskvi ili Los Angelesu.

Najuspješnija zemlja, pomalo iznenađujuće, bila je Istočna Njemačka. Oni su imali 24 medalje ukupno, te najveći broj zlatnih - čak devet. Najuspješniji po broju medalja bio je Sovjetski Savez, s 25 medalja, ali 'samo' šest zlatnih. 

Slika koja budi sjećanja: Olimpijada u Sarajevu i gužva u autobusu

Slika koja budi sjećanja: Olimpijada u Sarajevu i gužva u autobusu

Zatim slijedi veliki broj zemalja iz zapadnog bloka. Tu su, redom, SAD (osam medalja), Finska (13 medalja), Švedska (osam medalja), Norveška (devet medalja), Švicarska (pet medalja), Kanada i Zapadna Njemačka (po četiri medalje), a 10. mjesto zauzela je Italija s dvije medalje, obje zlatne. 

Još jedna zemlja koja je osvojila zlatnu medalju bila je Velika Britanija. Od ostalih osvajača, vrijedi istaći Čehoslovačku koja je osvojila šest odličja. Tu su još Francuska s tri odličja, Lihtenštajn s dva, te Austrija, Japan i Jugoslavija sa po jednom medaljom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije