Milica Kralj: Juventa, Sarajevo - svijet radosti u koji nas je uvela čarobna Jasna Diklić

0
Radiosarajevo.ba

Juni 2022. godine i Banja Luka donijeli su mi poznanstvo sa izuzetnom glumicom i čarobnom osobom Jasnom Diklić. 

Piše: Milica Kralj*

Rediteljka Đurđa Tešić i ja usporene silnim, ali zato neočekivanim, gužvama na granicama, ipak smo stigle dovoljno na vrijeme (čita se : baš knap ) u salu Narodnog pozorišta Republike Srpske na prvu festivalsku predstavu.

Ulice ispunjene građanima i turistima: Osjetite posebnu atmosferu našeg Sarajeva

Jedina dva prazna mjesta u sali bila su pored buduće predsjednice našeg ženskog žirija, a ona se pomjerala s lijeve na desnu stranu, izvesno potaknuta brigama sa kim li su je to neozbiljnima spojili u žiriju te ih još nema.

Rukovasmo se i utom svjetla u sali počeše da se gase, a nama se obasja jedan novi svijet u kojem ćemo nekoliko dana imati sreće da se družimo sa Jasnom Diklić. Jasna nas je očarala svojom neposrednošću, erudicijom, vitalnošću, životnom radošću kojom sijaju njene krupne i znatiželjne oči… A šta reći o tom šarmu ? Imaš utisak da joj je kut usana uvijek spreman da se razvuče u osmijeh bez obzira dal' baca šalu il' kritiku pa se i ti odmah smiješ.

Jasna je Đurđi i meni pričala o festivalu koji je osnovala u Sarajevu, festivalu srednjoškolskog teatra na koji je posebno ponosna, govorila da se tu mogu pogledati vrhunske predstave  i da bi voljela da i mi dođemo da se uvjerimo koliko je tamo sve posebno uprkos predrasudama koje neko može da ima. Nekoliko mjeseci kasnije dobila sam zvaničan poziv da budem u žiriju Juventafesta u jedanaestoj godini njegovog postojanja.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: U Sarajevu otvoren 11. Juventafest

Septembar 2023 i Sarajevo donijeli su mi, baš kako je Jasna i najavila, nešto jedinstveno - svakog festivalskog dana ja sam bila na ivici suza, jednom sam čak i jedva zaustavila ridanje! Zbog čega?

U nekoliko dana na festivalu bili smo u prilici da pogledamo predstave iz Budimpešte, Zenice, Kruševca, Šibenika i Ljubljane i meni su sve bile dirljive. Osnovni utisak nakon odgledanih svih predstava bio mi je da mladi ljudi koji su na sceni nastupali imaju toliko toga da kažu, i da pokažu, a da ih mi stariji nedovoljno pitamo o tome kako oni vide današnji svijet, šta ih u njemu boli, kako se osjećaju… dok s druge strane sebično očekujemo da taj svijet oni mijenjaju. Na ovom festivalu za mlade nema granica, mogu da progovore o čemu god žele i na način koji odaberu u saglasju sa svom mentorima koji ih vode u oblikovanju predstave, i to što su nam govorili sa scene mene je fasciniralo. Posebno su bili uspješni oni koje su mentori vodili tako da se metorska ruka ne nameće već da završnu reč imaju baš učesnici, da tema i način izvedbe budu baš iz njih samih. 

Gordana Boban i Sandro Drinovac, moje kolege iz žirija, bili su sjajni domaćini i bilo je zadovoljstvo s njima svake večeri razmjenjivati mišljenje o predstavama i uopšte na bilo koju manje ili više važnu temu jer su mi prije svega omogućili da vjerujem da se odavno znamo. Ovaj festival je bogat i po tome što ima volontere iz cijelog regiona posebno srećne što su baš tu pa vas i njihova energija neminovno osvaja.

Foto: Juventafest: Juventafest svečano otvoren predstavom "Mali Agaton"

Poslednjeg festivalskog dana svi koji smo sudjelovali na bilo koji način na festivalu, okupili smo se u gradu da bi u veseloj povorci zajedno došli do pozorišta na dodjelu nagrada i specijalnu izvedbu svih radionica koje su učesnici pohađali - radionicu muzičkog pozorišta, plesa, karakternih maski, animacije predmeta. Nakon dodjele nagrada (samo dvije i to grupne), uz prezentacije rada maštovitih radionica, nastala je eksplozija radosti. Eksplozija radosti i jeste suština Juventafesta, a nije mu teško da bude radost kada je brigu o festivalu Jasna povjerila ljudima koji to čine sa puno ljubavi, a u ljubavi je sve.

Juventafest je karakterno isti kao Jasna Diklić i čim ga upoznate postanete mu prijatelj.

*Rediteljka iz Beograda, koja je bila član žirija na pošlogodišnjem 11. Juventafestu, internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra, koji je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici. Dodajmo i kako uskoro počinje 12. Juventafest (od 6. do 10 septembra 2024).

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak