'Zapisi s Marindvora': Jasna Diklić predstavila zbirku kolumni koje je pisala za Radiosarajevo.ba

1
Radiosarajevo.ba
'Zapisi s Marindvora': Jasna Diklić predstavila zbirku kolumni koje je pisala za Radiosarajevo.ba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić i Dino Mustafić

"Zapisi s Marindvora" naziv je knjige čija je autorica Jasna Diklić, proslavljena dramska umjetnica iz Sarajeva. 

Pred prepunim auditorijem, knjiga je danas predstavljena u galeriji Gabrijel u Kamernom teatrau 55, kući u kojoj je uvažena umjentica provela veliki dio svoje karijere. 

Knjiga predstavlja zbirku kolumni koje je Jasna Diklić pisala na portalu Radiosarajevo.ba, u periodu od 2019 do 2022. godine. 

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Za mene je poziv s portala Radiosarajevo.ba bio izazovan i uzbudljiv podsticaj za nešto novo. Dobila sam potpunu slobodu za izbor tema, pisala sam o pojavama koje me okružuju, ali uz poveznice iz mog života i iskustva. I moja profesija mi je dosta pomogla u dramaturškom smislu da kolumna ima zanimljivu priči i moguću poruku ili čak doživljaj koji će zanimati čitaoca. Veoma sam sretna što su ti tekstovi, nakon tri godine pisanja, dobili novu novu formu", rekla je uvažena umjetnica Jasna Diklić.  

Jasna Diklić
Foto: Dž. K: Jasna Diklić

Urednica knjige, Vesna Andree Zaimović istaknula je da su ove kolumne specifične jer su pisane za digitalni medij, kao esejističke minijature prilagođene novim čitalačkim navikama publike. 

Jasna Diklić najavila promociju svoje knjige Zapisi s Marindvora

Jasna Diklić najavila promociju svoje knjige Zapisi s Marindvora

"Jednostavnost izrečenog samo je na prvi pogled u suprotnosti sa bogatstvom životnog iskustva i istančanošću vrijednosnih načela koje uvažena dramska umjetnica i draga sugrađanka velikodušno dijeli s nama. Jednostavnost je odlika velikog iskustva.

Pozivajući Jasnu Diklić da postane jedna od kolumnistica portala Radiosarajevo.ba željeli smo doprinijeti podizanju vidljivosti sjajnih žena u bh. društvu koje imaju šta da kažu i napišu. Ali željeli smo i podići svoj glas protiv sve prisutnijeg trenda marginalizacije osoba treće dobi, tzv.  'ageisma'. Osobe treće dobi svojim dostignućima pokazuju iznimne uspjehe, a vrijednosni sudovi koje dijele su dragocjenost koje moramo biti svjesni. Jasna Dikić je prošle godine imala tri premijere i igrala je  u repertoarskoj predstavi koja traje četiri sata. Zbirka kolumni ove sjajne žene na svakoj svojoj stranici ruši brojne stereotipe", naglasila je urednica izdanja.

Publici se obratio redatelj Dino Mustafić kao dugogodišnji autoricin prijatelj i suradnik:  

"Zaista je neobično da se mi iz teatra odvažimo da pišemo kolumne, jer mislimo da imaom svoju publiku koja je pozorišna sala. Ali očigledno živimo u vremenima kada mnogi od nas nastoje da podijele vrijednosti za koje se borimo a koje, objektivno, predstavljaju manjinsko mišljenje. U kolumnma Jasne Diklić ima određene sjete, ali nema ni jednog trenutka patetike, nema ničeg melodramatskog, ali ima mnogo toga 'fajterskog' i to je ono po čemu je Jasna Diklić posebna.

Jasna je izuzetno duhovita osoba. Ona doživljava svijet sa određenom ironijskom distancom, ali u kojoj nema cinizma. Ona na taj način preispituje sebe i svoje postojanje. Ona je u svom izrazu direktna, bez kalkulacija, bez tzv. politički korektnogo govora, jer to je ono čega u umjetničkom svijetu nema. Samim time, te kolumne su uistinu vrijedne, u njima je čestitost, istinitost i principijelnost. Dosljedna je u onome za što se zalaže - a zalaže se za jedan grad iz kojeg nikad nije izašla. Ona vjeruje u Sarajevo jednakih ljudi,  a svojim kolumnama reafirmiše takav grad. Zato su te kolumne važne i sa kulturološkog identitarnog stanovišta", naglasio je Mustafić.  

Posjetitelji su imali priliku i čuti jednu od kolumni, Poštar Ibro, a pročitala ju je autoricina kćerka Ljiljana Đukanović

Suizdavač Dragan Stojković skrenuo je pažnju i na regionalni značaj ovog izdanja, koji je svoje čitatelje pronašlo i u Srbiji. Takođe je ukazao i na vrijedne ilustracije koje je za knjigu izradio umjetnik Mirza Ibrahimpašić.

Promocija knjige Jasne Diklić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige Jasne Diklić

"Esejističke minijature Jasne Diklić su zrna mudrosti predstavljena kroz svedenu literarnu formu pisanu za digitalni medij. Jednostavnost izrečenog samo je na prvi pogled u suprotnosti sa bogatstvom životnog iskustva i istančanošću vrijednosnih načela koje uvažena dramska umjetnica i draga sugrađanka velikodušno dijeli s nama. Jednostavnost je odlika velikog iskustva.

Tekstovi i stil Jasne Diklić na efektan način premošćavaju višegeneracijski jaz, spajajući značajke 20. i 21. stoljeća, ili ako ćemo preciznije – narative prve poslijeratne generacije u socijalističkoj Jugoslaviji s čitalačkim interesima milenijalaca i Z generacije", stoji u predgovoru za ovu knjigu čiji su izdavači Most art Jugoslavija (Beograd) i Radiosarajevo.ba.

Promocija knjige Jasne Diklić
Foto: Dž. K: Promocija knjige Jasne Diklić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije