Znate li zašto kulinarski majstori stavljaju meso u kolu?
Mnogi iskusni kulinarski majstori da nije dovoljno komad mesa staviti na vatru da bi se dobio ukusan obrok.
Vrlo često, meso bude tvrdo i žilavo bez obzira na koji način na kokji je spremljeno.
Meso treba znati pripremiti, a kako bi ostalo meko i sočno, potrebno ga je prije pečenja staviti u marinadu. Ovo se posebno odnosi na junetinu.
Postoje razne marinade, ali je opće pravilo da kiselina popvećava mekoću mesa. Zato neki dinstano meso zalivaju vinom ili nekim drugim alkoholnim pićem. U pripremanju mesa možete koristiti kriške limuna ili ananasa.
Narezane komade pilećeg ili telećeg filea preko noći ili nekoliko sati ostavite u mješavini senfa, konjaka, meda i malo soli. Nakon toga ispecite u teflon tavi. Bit ćete oduševljeni mekoćom i okusom.
Juneći odrezak držite deset minuta u koli. Nakon toga posušite meso, pobiberite i stavite da se prži. Na kraju posolite. Meso će zadržati mekoću, vlažnost i imat će super okus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.