Znate li zašto je dobro svaki dan jesti doručak u isto vrijeme?

0
Radiosarajevo.ba

Kada jedete jednako je važno kao i ono što jedete, tvrde stručnjaci. Istraživanja pokazuju da je za vaše cjelokupno zdravlje bolje jesti većinu kalorija ujutro pa smanjivati prema večeri, kao što je obilan doručak, umjeren ručak i lagana večera.

Stručnjaci kompanije Plumbnation istakli su važnost toga da doručak postane redovan dio vaše svakodnevne rutine.

Ovo su naveli kao razloge.

Novi detalji i prve fotografije zločina u Hrvatskoj: Ubio petero ljudi među kojima njegova majka?

Poboljšava metabolizam

Doručak u isto vrijeme svaki dan pomaže regulisati unutrašnji sat i metabolizam vašeg tijela. Kada vaše tijelo zna kada treba očekivati ​​hranu, postaje učinkovitije u njenoj obradi. To pomaže u boljem iskorištavanju energije, hormonskoj ravnoteži, a i smanjiti vjerovatnoću debljanja. Redovni raspored prehrane neće dovesti do kasnijeg prejedanja.

Poboljšana kognitivna funkcija

Dosljedne navike doručka pridonose stabilnom nivou šećera u krvi, što je ključno za kognitivnu funkciju. Stabilni nivoe glukoze osiguravaju stalnu opskrbu mozga energijom, poboljšavajući zadržavanje pamćenja i prisjećanje. To pomaže i kod koncentracije što znači bolja radna učinkovitost.

Bolja probava

Doručak svaki dan u isto vrijeme pomaže u regulaciji probavnog sistema. Potiče crijeva na redovno pražnjenje i sprječava probavne tegobe, kao što je nadutost. Dosljedan obrazac prehrane omogućuje vašem tijelu da bolje apsorbira hranjive tvari iz hrane koju jedete, pridonoseći cjelokupnom zdravlju.

Balans energije tokom dana

Sprječava pad energije već tokom jutra, koji je najčešće uzrokovan nepravilnim prehrambenim navikama ili potpunim preskakanjem doručka. Takav balans pomaže i u rutini vježbanja, pridonoseći boljem nivou kondicije. Pomaže da ostanete usredotočeni svakog dana.

Bolje raspoloženje i mentalno zdravlje

Jedenje doručka u isto vrijeme može smanjiti stres i tjeskobu povezane s nepravilnim obrascima prehrane i nepredvidivom glađu. Održava stabilne razine šećera u krvi što doprinosi emocionalnoj stabilnosti, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak