Znate li šta sadrži u sebi supa iz vrećice? Nakon ovoga je nećete više jesti

1
Radiosarajevo.ba
Znate li šta sadrži u sebi supa iz vrećice? Nakon ovoga je nećete više jesti

Supa iz vrećice se čini kao idealno rješenje kada ljudi nemaju vremena napraviti domaću, posebno kada su na putu. Međutim, mnogi ne znaju koliko je ona štetna za zdravlje.

Iako su dostupne u raznim okusima i privlače potrošače jednostavnošću pripreme, supe iz vrećice nisu najzdraviji izbor. Dok mogu djelovati kao dobra zamjena jer za par minuta dobijete četiri tanjura supe, ako ih često konzumirate, morate znati nekoliko stvari.

Zašto supa iz vrećice nije zdrava?

U Sarajevu došlo do obustave tramvajskog saobraćaja: Građani se mole za strpljenje

Sastav supe iz vrećice nije dobar za zdravlje, zbog toga što one sadrže dosta soli i rezanca od bijelog brašna. To znači da je povećan udio ugljikohidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno nezasićene masne kiseline i pojačivači okusa.

Jedan od glavnih problema s juhom iz vrećice je visok sadržaj natrija. Natrij je ključan za regulaciju krvnog tlaka i funkciju mišića, ali prekomjerna konzumacija može dovesti do hipertenzije, srčanih bolesti i problema s bubrezima. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odrasli ne bi trebali unositi više od 2300 miligrama natrija dnevno, a jedna porcija supe iz vrećice može sadržavati i do polovice te količine.

Ukusna supa: Dodajte ova dva tajna sastojka za mekane knedle koje se neće raspasti

Supe iz vrećice često sadrže konzervanse i aditive koji produžuju rok trajanja i poboljšavaju okus. Iako su mnogi od tih aditiva sigurni za konzumaciju u malim količinama, dugotrajna konzumacija može imati negativne posljedice po zdravlje. Neki od tih aditiva, poput mononatrijevog glutamata (MSG), povezani su s glavoboljama i drugim zdravstvenim tegobama kod osjetljivih osoba.

Iako su praktične, supe iz vrećice često su nutritivno siromašne. Obično sadrže minimalne količine povrća i proteina, što ih čini neadekvatnim izvorom esencijalnih nutrijenata. Konzumacija ovakvih supa može dovesti do manjka potrebnih vitamina i minerala u prehrani. Iako se ne primjećuju na prvi pogled, supe iz vrećice često sadrže dodatne šećere i nezdrave masnoće. Ti sastojci poboljšavaju okus, ali također povećavaju kalorijsku vrijednost proizvoda, što može pridonijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima.

Ako jedete supe iz vrećice dva do tri puta sedmično, to nije dobro. Izbjegavajte često konzumiranje ovih supa.

Umjesto supe iz vrećice, preporučuje se priprema domaće supe sa svježim sastojcima. Domaće supe mogu biti jednako brze za pripremu ako se pripreme unaprijed i zamrznu u porcijama. Biranje zdravijih alternativa može znatno pridonijeti boljem zdravlju i prehrani, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak