Klasik koji uvijek oduševljava: Ova pileća supa bit će prava okrepa za početak sedmice

0
Radiosarajevo.ba
Klasik koji uvijek oduševljava: Ova pileća supa bit će prava okrepa za početak sedmice
Foto: Pinterest / Domaća supa

Topla, umirujuća i prepuna okusa - pileća supa je klasik koji se često nađe na našem stolu.

Bez obzira jeste li u potrazi za brzim ručkom, toplim obrokom za hladnije dane ili jednostavno žudite za nečim što će vas podsjetiti na dom, ova supa ne razočarava.

Osim što je ukusna, pileća supa obezbeđuje hidrataciju organizma. Kod povišene temperature, kašlja, začepljenog nosa i upale grla, obratite posebnu pažnju na pravilnu ishranu. Brzo se i lako pravi, a efikasno pomaže kod gripa.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Sastojci

  • 4 komada pilećih prsa s kostima
  • 200 g mrkve
  • 3 stabljike celera
  • 350 g luka
  • 2 lista lovora
  • 2 žličice začina za perad
  • 950 ml pilećeg temeljca
  • 1 kašičica krupno mljevenog crnog bibera
  • 180 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
  • 3 kašike maslaca
  • 240 ml mlaćenice

Priprema

Izrežite piletinu na šest ili osam komada; uklonite i odbacite kožu, ako je ima. Stavite piletinu, narezanu mrkvu na ploške, narezan celer, usitnjen luk, lovor, začine, temeljac i biber u veliki lonac za supu i dobro miješajte, piše Dobra hrana.

Zakuhajte pa smanjite temperaturu i pirjajte poklopljeno 30 do 40 minuta ili dok piletina ne omekša. Uklonite lonac s vatre. Izvadite komade piletine iz lonca, a supu ostavite.

Velika je razlika: Da li se supa kuha sa poklopcem ili bez?

Velika je razlika: Da li se supa kuha sa poklopcem ili bez?

Pustite piletinu da stoji dok se dovoljno ne ohladi za rukovanje. Piletinu odvojite od kostiju i narežite na komade veličine zalogaja pa vratite u supu. Zakuhajte, smanjite vatru i nastavite kuhati.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i peršunu maloj posudi. Dodajte maslac i drobite ga viljučškom sve dok smjesa ne počne nalikovati grubom brašnu. Dodajte mlaćenicu, miješajući samo dok se smjesa ne sjedini. Ubacite kašike tijesta za knedle u vruću supu. Poklopite i pirjajte 10 do 15 minuta ili dok knedle ne budu kuhane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije