Znate li koji je najzdraviji način konzumacije kafe? Stručnjakinja pojasnila i zašto
Mnoga istraživanja su ispitivala kako kafa utječe na naše zdravlje, a rezultati su pokazali da metoda pripreme ima značajan utjecaj na to koliko će ovaj popularni napitak biti koristan ili štetan za naš organizam.
Štetne hemikalije u kafi
Prema riječima nutricionistkinje Lise Dreyer, turska kafa i espresso sadrže veće količine hemikalija kao što su kafestol i kahweol. Ove supstance mogu negativno utjecati na kardiovaskularni sistem i povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Ovo je prenio CNN u jednom od svojih članaka.
Postavlja se pitanje koja je najzdravija opcija?
U Jadranu se pojavila riba kakvu nikad prije niste vidjeli: "Ako je uočite, obavezno nam javite!"
Utjecaj mlijeka u kafi
Na listi manje zdravih opcija slijede kafa s mlijekom i cappuccino. Dodavanje mlijeka povećava kalorijsku vrijednost napitka, pa često konzumiranje takve kave može imati nepovoljan učinak na tjelesnu težinu.
Prednosti filter Kave
S druge strane, filter kafa se ističe kao najzdravija opcija. Istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da filter kafa sadrži najmanje štetnih tvari, čime se smanjuje rizik od negativnih učinaka na zdravlje, piše Klik.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.