Znate li kada se i kako soli hrana? Pravila nisu ista za sve, na luk posebno obratite pažnju

1
Radiosarajevo.ba
Znate li kada se i kako soli hrana? Pravila nisu ista za sve, na luk posebno obratite pažnju

Možda niste znali, ali prstohvat soli koji dodajete u jelo kada je gotovo ne doprinosi poboljšanju ukusa. To je kao da ste po jelu posuli imaginarnu so i očekivali da će se ukus promijeniti.

Mnogi ljudi griješe kada je soljenje jela u pitanju. Iako je slanost jela stvar ličnog ukusa, ipak postoje neka pravila kako treba soliti određenu hranu da bi so imala svoju svrhu.

Na primjer, ako pripremate nešto što uključuje crni luk ili praziluk, trebalo bi dodati so dok se oni prže jer to pomaže bržem izvlačenju vlage. Ponovo probajte i prilagodite ukuse jela nakon dodavanja vina ili paradajza (kada pripremate jelo s tim sastojcima). Nakon što dodate sve sastojke, povremeno probajte i ponovo začinite jelo jer se ukus jela mijenja.

Zbog snijega obustavljen saobraćaj na ključnim putevima u BiH: Provjerite koje dionice su zatvorene

Kada kuhate tjesteninu treba koristiti skoro pa punu veliku kašiku kuhinjske soli da začinite vodu. Slana voda za tjesteninu, njoke, krompire i žitarice omogućuje začinjavanje ugljenih hidrata iznutra prema spolja jer oni upijaju vodu od kuhanja.

Posljednje što treba imati na umu je da so utiče na sadržaj vode u hrani, što može imati posljedice na teksturu.

Najbolji način da to vidite je da stavite meso da odmara u velikoj hrpi soli (može i u kombinaciji s nekim biljem i začinima) prije nego što ga ispečete. Ovaj proces, "suho sušenje", izvlači površinsku vodu, ali zadržava unutrašnju vlagu, što rezultira savršeno hrskavom korom i dobro začinjenom, vlažnom sredinom. Čak i dodavanje pozamašne količine soli na meso pola sata prije nego što ga stavite u rernu učinit će razliku, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak