Znakovi starenja na licu: Šta možete učiniti da ih ublažite?

0
Radiosarajevo.ba
Znakovi starenja na licu: Šta možete učiniti da ih ublažite?

Kako starimo, promjene na našem licu postaju sve očiglednije. Iako starenje donosi mudrost i iskustvo, također se suočavamo s fizičkim promjenama koje su neizbježne.

Kosa se povlači, uši postaju duže, a nosovi mogu početi da se spuštaju. Ove promjene nisu samo površne; struktura lica se također preuređuje. Masnoća u licu se s godinama smanjuje i pomiče prema dolje, što rezultira opuštenom kožom i izraženijim naborima.

Znakovi starenja na licu

Jedan od najvidljivijih znakova starenja su bore, naročito one između obrva i na čelu. Ove bore nastaju zbog stalnog pomjeranja mišića lica. Također, gubitak masnoće i promjena u rasporedu masnoće doprinose dubljim naborima. Uz to, oštećenje od sunca, pušenje i prirodna degeneracija kože doprinose finim borama.

Pucnjava u Sarajevu: Maskirani napadač ranio 22-godišnjaka

Kako možemo usporiti starenje lica?

Dok mnogi prihvataju starenje s dostojanstvom, neki žele odgoditi te promjene. Postoji nekoliko pristupa koji mogu pomoći:

  • Zaštita od sunca: Korištenje krema sa SPF 30 ili višim i nošenje šešira može značajno usporiti starenje kože.
  • Kreme i losioni: Hidratantne kreme mogu pomoći u smanjenju vidljivosti bora, dok su retinoidi poput Tretinoina poznati po svojoj sposobnosti da smanje bore i pjegice.
  • Injekcije botulinum toksina: Ove injekcije, poznate pod imenom Botox, smanjuju izraženost bora tako što opuštaju mišiće lica.
  • Dermalni fileri: Ovi tretmani koriste materijale poput hijaluronske kiseline za popunjavanje bora i vraćanje volumena licu.
  • Laserski tretmani: Laseri se koriste za uklanjanje pigmentacija i obnavljanje površine kože, stimulirajući proizvodnju kolagena.

Uprkos tim opcijama, najvažnije je brinuti se o koži i njegovati je pravilno. Za više informacija o njezi kože, preporučuje se konsultacija s dermatologom ili stručnim izvorima.

Starije lice može biti lijepo i ispunjeno životnim iskustvima, a s pravim pristupima možemo uživati u zdravijem i mladalačkijem izgledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak