Zaboravite na loš zadah: Ova namirnica će vam pomoći da ublažite miris čak i bijelog luka

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravite na loš zadah: Ova namirnica će vam pomoći da ublažite miris čak i bijelog luka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon uživanja u jelima s lukom, mnogi se suočavaju s neugodnim zadahom, često se povlačeći od bliskih razgovora ili posegnuvši za četkicom za zube. Međutim, u vašem frižideru postoji jednostavno rješenje – grčki jogurt.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, jedna kašika jogurta nakon obroka može značajno smanjiti zadah uzrokovan bijelim lukom. Istraživači sa Univerziteta Ohio State utvrdili su da prirodni jogurt može neutralizirati spojeve koji sadrže sumpor, a koji su odgovorni za neugodan miris.

U eksperimentu su testirali jednake količine sirovog bijelog luka u staklenim bocama, dodajući različite vrste jogurta. Rezultati su pokazali da jogurt smanjuje spojeve iz bijelog luka čak 99 posto, posebno varijante bogate proteinima i mastima. Dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije, ističe da je povećana konzumacija proteina danas u trendu, što ne samo da može pomoći u smanjenju zadaha, već i produžiti osjećaj sitosti.

Uživo iz Zenice s utakmice Lige nacija: Bosna i Hercegovina - Njemačka

Uživo iz Zenice s utakmice Lige nacija: Bosna i Hercegovina - Njemačka

Dakle, sljedeći put kada uživate u jelima s bijelim lukom, ne zaboravite na grčki jogurt – možda je to upravo ono što vam treba za svježiji dah.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da kod prženenog bijelog luka jogurt nije imao isti učinak, budući da prženje značajno smanjuje koncentraciju većine spojeva koji uzrokuju neugodne mirise, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije