Zlata vrijedni savjeti stručnjaka: Evo kako da raspetljate kosu bez oštećenja

0
Radiosarajevo.ba
Zlata vrijedni savjeti stručnjaka: Evo kako da raspetljate kosu bez oštećenja
Foto: makeupandbeauty.com / Napravite domaći balzam za sjajnu kosu

Zlatno pravilo za raspetljavanje kose jest započeti od vrhova i postupno raditi prema korijenu. Time ćete spriječiti stvaranje dodatnih čvorova i minimizirati lomljenje, posebno kod duge ili teksturirane kose.

Prekomjerno četkanje može iritirati vlasište te uzrokovati stres i lomljenje kose. Preporučuje se četkanje duge kose 2-3 puta dnevno, ovisno o vašem stilu života.

Za kratku kosu, raspetljavanje prstima može biti jednostavan način uklanjanja čvorova. Nježnim provlačenjem čistih prstiju kroz kosu možete osloboditi zategnute čvorove, a taj čin može biti vrlo opuštajući.

Aurora borealis ponovo vidljiva iz naše zemlje: Čarobni prizori iznad bh. grada

Aurora borealis ponovo vidljiva iz naše zemlje: Čarobni prizori iznad bh. grada

Kako odabrati pravu četku za raspetljavanje ovisno o tipu kose

Tanka ili slaba kosa

Odaberite manju četku s uskim zubima ili manju jastučastu četku. Ove četke idealne su za razmrsivanje čvorova na tankoj kosi, bilo mokroj ili suhoj. Mješavina najlona i čekinja pomoći će pri raspetljavanju, a istovremeno izgladiti kosu.

Za gustu i kovrčavu kosu

Razdijelite kosu u sekcije prije četkanja. Velike četke s gustim zupcima ili češljevi s širokim zupcima savršeni su za raščešljavanje čvorova i kovrča.

Za oštećenu i obojenu kosu

Bilo koji tip kose može biti nježno raspetljan uz korištenje mekših četki koje sprječavaju daljnje oštećenje i lomljenje.

Dodatni savjeti za sprječavanje čvorova

Za zdravu kosu koristite hidratantne maske, sprejeve za raspetljavanje ili balzame koji se ne ispiru, a svilenkaste jastučnice i marame smanjuju trenje i sprječavaju petljanje kose dok spavate, piše Kentbrushes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije