Jesenja njega kože: Kako se zaštititi od hladnoće i tretirati suhe i ispucale ruke?

0
Radiosarajevo.ba
Jesenja njega kože: Kako se zaštititi od hladnoće i tretirati suhe i ispucale ruke?
Foto: Pexels / Ilustracija

Ispucale i suhe ruke su jedan od najčešćih kožnih problema i teško je ne primijetiti kada koža na našim rukama nije "zadovoljna".

Ekstremni vremenski uvjeti, vjetar, često pranje ruku i izloženost raznim hemikalijama mogu štetiti našim rukama, učiniti ih ispucalima i suhima te postarati naše ruke za nekoliko godina.

Budući da ne možemo ne prati ruke i spriječiti zimu, kožu na rukama možemo zaštititi i njegovati na razne načine kako ona ne bi bila suha.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Ispucala koža može stvarati velike probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Osobe koje imaju ispucale ruke do krvi mogu imati problema s razvojem infekcija na području ruku. Upravo zbog toga je kožu važno pravilno zaštiti i njegovati. Neke osobe imaju genetske predispozicije za razvoj alergije ili kožne bolesti na rukama. 

Suhe ruke pucanje kože najučestalije su pojave tokom zimskih mjeseci, kada je koža izložena hladnoći. Zbog grijanja u stanovima i kućama, koža je izložena suhom zraku na kojem također može ispucati.

Neki od prirodnih sastojaka koji mogu biti učinkoviti u tretiranju suhih i ispucalih ruku su sljedeći: 

Glicerin i ružina vodica – pomiješajte pola šoljice glicerina i pola šoljice ružine vodice, sve dobro promiješajte i izlijte u posudu s poklopcem, prema potrebi koristite. 
Maslinovo ulje – maslinovo ulje najprije malo zagrijte (mora biti mlako) potom njime masirajte oštećene dijelove kože.
Kopriva – 100 grama rastopljene masti i 6 kašika nasjeckanog lista koprive zagrijavajte na pari sve do ne dobijete pastu kojom ćete moći mazati ruke.

Suhu i ispucalu kožu ruku možete njegovati i u prirodnoj kupki od dva litra vode. Vodi dodajte tri velike kašike sojinog vrhnja, jednu kašiku sezamovog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. U ovoj kupki namačite ruke oko desetak minuta, piše Kreni zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije