Želite zdravo smršaviti? Jedite česšće ovih pet namirnica

0
Radiosarajevo.ba
Želite zdravo smršaviti? Jedite česšće ovih pet namirnica

Kad je riječ o mršavljenju, ugljikohidrati često imaju lošu reputaciju, no nisu svi jednaki. Određeni ugljikohidrati bogati vlaknima i nutrijentima mogu potaknuti sagorijevanje masnoća, povećati osjećaj sitosti i poboljšati metaboličko zdravlje.

Dijetetičarke Avery Zenker i Lainey Younkin te nutricionistica Lisa Schultz izdvojile su namirnice bogate ugljikohidratima koje mogu pomoći tijelu da sagorijeva masnoće umjesto da ih pohranjuje.

Slanutak

Mahunarke poput slanutka pomažu sagorijevanju masnoća zahvaljujući kombinaciji vlakana i biljnih proteina.

Cedevita Olimpija prejaka za Bosnu: Studenti upisali peti poraz u ABA ligi

"Bogate vlaknima i biljnim proteinima, mahunarke stabiliziraju razinu šećera u krvi i dulje drže sitima, zbog čega je manja vjerojatnost prejedanja kasnije", kaže Schultz za SheFinds. Dodaje i da su mahunarke "odličan izvor energije", a stabilan nivo šećera u krvi pomaže smanjenju potrebe za rafiniranim ugljikohidratima.

Ječam

Ječam je jedna od namirnica s najvišim udjelom vlakana među žitaricama i ima prebiotički učinak.

Schultz ističe: "Ječam je jedna od žitarica s najviše vlakana, a ima i prebiotički učinak koji hrani zdrave crijevne bakterije." Dodaje da se često zanemaruje, iako "pomaže u osjećaju sitosti, probavi i hormonalnoj ravnoteži", čime podržava metabolizam i sagorijevanje masnoća.

Voće

Voće je važan izvor ugljikohidrata koji može pomoći pri gubitku masnog tkiva.

Zenker navodi: "Istraživanja su pokazala da žene koje jedu više voća imaju veću vjerojatnost uspješnog mršavljenja."

Dodaje da je veći unos voća povezan sa smanjenjem tjelesne težine, BMI-ja, opsega struka i tjelesne masnoće.

"Voće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, a zbog visokog udjela vode i vlakana ima relativno malo kalorija za svoj volumen, što olakšava održavanje kalorijskog deficita."

Batat

Batat je nutritivno bogata namirnica koja osigurava stabilnu energiju. Schultz ističe da je batat bogat beta-karotenom te da "pomaže u regulaciji krvnog tlaka i pruža postojanu energiju bez naglog pada kakav se javlja kod rafiniranih ugljikohidrata."

Njegov sadržaj vlakana usporava probavu i pomaže duljem osjećaju sitosti.

Edamame

Edamame kombinira visoku količinu proteina i vlakana, što ga čini pogodnim za regulaciju apetita. Younkin navodi: "Jedna šalica kuhanog edamamea sadrži 17 grama proteina i čak osam grama vlakana po obroku."

Ta kombinacija, prema njezinim riječima, pomaže održavanju mišićne mase i metaboličkog zdravlja, što može potaknuti učinkovitije sagorijevanje masnoća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak