Zbog njih vas boli glava: Ove namirnice su najčešći okidači za migrenu i glavobolju

0
Radiosarajevo.ba
Zbog njih vas boli glava: Ove namirnice su najčešći okidači za migrenu i glavobolju

Hrana i migrene imaju duboku vezu, tvrdi dr. Fred Cohen, poučen i vlastitim iskustvom. Prema njegovim riječima, od jakih glavobolja patio je jednom sedmično otkad pamti.

"To je bio moj život i ono za što sam mislio da je normalna stvar. Jednom sedmično morao sam rano završiti dan, otići kući i spavati", kaže za Today Fred Cohen, specijalist za glavobolje i docent na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku.

Tek je u svojim 20-ima, kad je bio u medicinskoj školi, shvatio je da su njegove epizode glavobolja zapravo migrene - ponavljajuće glavobolje koje često dolaze s jakom pulsirajućom boli na jednoj strani glave.

Mladen Lučić s lisicama na rukama: Ovako je izgledalo privođenje vlasnika firme "Legend"

Potraga za olakšanjem nadahnulo ga je da postane stručnjak za glavobolje. Kako navodi Ured za žensko zdravlje, gotovo 30 miliona Amerikanaca pati od migrene, od kojih su većina žene, a studije su pokazale da su migrene vodeći uzrok invaliditeta kod mladih žena.

Može li hrana izazvati migrene i glavobolje?

Da, hrana i piće često su okidači za migrene jer to stanje uključuje neuroinflamaciju, a ono što ljudi jedu može potaknuti upalno stanje, dodaje Cohen. Ostali faktori koji mogu izazvati glavobolje i migrene uključuju glad, stres, promjene u spavanju i putovanja avionom, napominje.

Znate li kako se riješiti glavobolje? Terapeut otkrio jednostavan trik koji je oduševio sve

Glavobolja se razlikuje od osobe do osobe, ali Cohen kaže da postoji 11 uobičajenih prehrambenih okidača.

"To funkcionira na način da kada određenu hranu probavimo i razgradimo, nešto smeta našem tijelu. A svaki od njih ima svoj mehanizam", napominje. Cohen ne predlaže izbjegavanje svih ovih namirnica, već korištenje ovog popisa kao vodiča za pronalaženje vlastitog okidača.

Kofein

Nalazi se u kafi, čaju, čokoladi i određenim bezalkoholnim pićima."Kofein je dvosjekli mač. Mnogim ljudima pomaže kod glavobolja i migrene", kaže Cohen. "Ali postoje ljudi kojima kofein može sve pogoršati. Kofein može biti lijek i okidač."

Alkohol

Osobito crno vino, pivo i žestoka pića.

Mliječni proizvodi

Uključujući mlijeko, jogurt, sladoled i stare sireve, kao što su plavi sir, cheddar i parmezan. "Neki ljudi ne podnose laktozu, nekim ljudima određeni mliječni proizvodi izazivaju glavobolju", primjećuje Cohen.

Ne podnosite promjene vremena, glava hoće da 'eksplodira'? Neurolog otkrio rješenje

Nitrati

Nalazi se u mesnim prerađevinama poput hrenovki, kobasica i delikatesnog mesa.

Agrumi

Kao što su narandže, limuni, limete i grejpfruti. Ovo se može činiti iznenađujućim, ali Cohen kaže da citrusi mogu izazvati pojačani upalni odgovor kod nekih ljudi.

Umjetni zaslađivači

Kao što su aspartam i sukraloza, nalaze se u dijetalnim gaziranim pićima, prerađenoj hrani i pekarskim proizvodima.

Hrana bogata tiraminom

Tiramin je aminokiselina koja se nalazi u nekoj hrani i može biti dio lančane reakcije koja dovodi do sužavanja i širenja krvnih žila u glavi, što uzrokuje pulsirajuću bol, navodi National Headache Foundation. Tiramin se može naći u odležanom mesu, dimljenoj ribi i fermentiranoj hrani kao što je kiseli kupus, kiseli krastavci, kimchi i kombucha.

Luk

To uključuje hranu kuhanu s lukom, zelenim lukom i ljutikom.

Naučnici vjeruju da su otkrili uzrok glavobolja i migrena: ‘Ovo je bolje rješenje od tableta'

Orašasti plodovi i mahunarke

Kao što su kikiriki, orasi, bademi i indijski oraščići.

Gluten

Uključujući kruh, peciva, žitarice, ječam i raž.

MSG

Mononatrijev glutamat je uobičajeni aditiv u hrani. Može se naći u prerađenoj hrani i grickalicama, a koristi se kao pojačivač okusa ili začin.

Kako prepoznati hranu koja izaziva migrenu

Cohen savjetuje vođenje dnevnika glavobolje i bilježenja kada se epizoda dogodi, koliko je dugo trajala i što ste radili kad se dogodila.

Ako sumnjate na hranu kao okidač on preporučuje eliminacijsku dijetu, koja uključuje isključivanje jedne po jedne stavke s gornjeg popisa iz prehrane tokom četiri do šest sedmica.

Na kraju tog razdoblja provjerite dnevnik glavobolje: jesu li stvari krenule na bolje? Ako jesu, pronašli ste okidač glavobolje. Ako ne, prijeđite na drugu namirnicu s popisa i prestanite je jesti četiri do šest sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak