Žena otišla u bolnicu s glavoboljom i probudila se bez sjećanja na proteklih 30 godina

0
Radiosarajevo.ba
Žena otišla u bolnicu s glavoboljom i probudila se bez sjećanja na proteklih 30 godina
Foto: Unsplash / Ilustracija

Kada je žena iz Louisiane Kim Denicola posjetila svoju lokalnu bolnicu nakon što se požalila na jake glavobolje u oktobru 2018. godine, nije ni slutila da će joj se život uskoro potpuno okrenuti naglavačke.

Medicinsko osoblje ju je pratilo nakon što je takođe prijavila da ima zamagljen vid dok je bila u grupi za proučavanje Biblije u Baton Rougeu, ali se nije sumnjalo na nešto neobično.

Tek kada se nekoliko sati kasnije Denicola probudila u bolnici, doktorima je predat jedan od najkomplikovanijih medicinskih slučajeva u njihovoj karijeri.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Kada se probudila, 56-godišnja žena je tvrdila da se ne može sjetiti ničega od posljednjih 30 godina.

U stvari, Denicola je vjerovala da je tinejdžerka koja je živjela 1980-ih kada je došla na bolničko odjeljenje, i nije se sjećala da se udala za svog muža ili da je dočekala svoje dvoje djece s njim.

Naučnici vjeruju da su otkrili uzrok glavobolja i migrena: ‘Ovo je bolje rješenje od tableta'

Naučnici vjeruju da su otkrili uzrok glavobolja i migrena: ‘Ovo je bolje rješenje od tableta'

U razgovoru za WAFB, Denicola, koja sada ima 60 godina, je izjavila: "Izgubila sam mnogo Božića, tako da je to velika stvar."

"Meni je to nevjerovatno kao i drugim ljudima. Nikada ni u najluđim snovima nisam ustala i otišla na proučavanje Biblije i pomislila da ću se probuditi u bolnici i da ću imati 60 godina. "

Nakon što se probudila, Denicola je bila oduševljena otkrićem kompjutera.

Prisjetila se kako ju je medicinska sestra pitala: "Znaš li šta je danas, u kojoj si godini?". Rekla je: "Da, 1980."

"Televizori su sada pametni. Televizor kojeg se sjećam bio je kutija koja je bila uza zid da smo morali ustajati da bi promijenili kanal", nastavila je.

Nakon zbunjujućeg zdravstvenog straha, Denicoli je naknadno dijagnosticirana opsežna amnezija, službeno poznata širom svijeta kao prolazna globalna amnezija ili TGA.

Doktori još uvijek ne mogu utvrditi tačan uzrok njenog stanja, iako su izvršili opsežne pretrage i skeniranje.

Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, TGA se često javlja tokom perioda posebno naporne aktivnosti, događaja visokog stresa ili koitusa, ali se može videti kod migrene. Dodaju da je stanje pamćenja često privremeni događaj i da se može ponoviti, iako je smrt izuzetno rijetka.

I pet godina kasnije, Denicola još uvijek nije povratila nijedno sjećanje na posljednjih 30 godina, a medicinari se plaše da se nikada neće vratiti, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije