Naučnici vjeruju da su otkrili uzrok glavobolja i migrena: ‘Ovo je bolje rješenje od tableta'

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici vjeruju da su otkrili uzrok glavobolja i migrena: ‘Ovo je bolje rješenje od tableta'
Foto: Pexels / Ilustracija

Vratni mišići mogli bi biti glavni uzročnik glavobolja i migrena, tvrdi se u novom istraživanju provedenom u Njemačkoj, temeljenog na posebnim snimcima magnetske rezonance.

Istraživački tim proučavao je snimke magnetske rezonance kod 50 pacijenata kako bi uporedio vezu između učestalosti glavobolja, boli u vratu i pokretačkih tačaka facijalnih mišića.

Naročito su se usredotočili na trapezijske mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

"Naš pristup nudi prvi objektivni dokaz za vrlo čestu uključenost vratnih mišića u primarne glavobolje, kao što je bol u vratu kod migrene ili tenzijske glavobolje, rekao je naučnik dr. Nico Sollman.

On radi na Odjelu za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju pri Univerzitetskoj bolnici Rechts der Isar u Münchenu.

Znate li kako se riješiti glavobolje? Terapeut otkrio jednostavan trik koji je oduševio sve

Znate li kako se riješiti glavobolje? Terapeut otkrio jednostavan trik koji je oduševio sve

Stezanje u glavi

Ljudi s tenzijskim glavoboljama često osjećaju stezanje u glavi i blagu do umjerenu tupu bol s obje strane glave. S druge strane, migrenu karakterizira jaka pulsirajuća bol koja uglavnom pogađa jednu stranu glave. Migrene također mogu uzrokovati mučninu, slabost i osjetljivost na svjetlo.

Bol u vratu obično se povezuje s primarnim glavoboljama, ali do sada nije bilo biomarkera za mjerenje upale i iritacije mišića vrata.

Prilikom istraživanja Sollmannov tim fokusirao se na uključenost trapezijskih mišića vrata u primarne glavobolje koristeći posebnu vrstu MR-a kako bi istražio povezanost između učestalosti bolova u vratu i glavobolja. Naučnici su mjerili bol i iritaciju mišića koristeći mišićne T2 vrijednosti.

Bilo je uključeno 50 sudionika, uglavnom žena, u dobi između 20 i 31 godine. Šesnaest ih je imalo glavobolju zbog napetosti, dok ih je 12 patilo od glavobolje zbog napetosti i migrene zajedno. Skupine su bile uparene s 22 zdrave osobe.

Svi su sudionici bili podvrgnuti magnetskoj rezonanci 3D turbo spin-echo. Analizirali su povezanost između vrijednosti dobivenih T2 prikazom i prisutnosti boli u vratu, broja dana s glavoboljom i broja bolnih tačaka utvrđenih ručnom manipulacijom trapezijskih mišića.

Zaboravite tablete: Otkrivamo vam trik za rješavanje glavobolje

Zaboravite tablete: Otkrivamo vam trik za rješavanje glavobolje

Bol u vratu = bol u glavi

Naučnici su otkrili da su oni koji pate i od glavobolje zbog napetosti i od migrene zajedno imaju veće naprezanje vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

Posebno MR snimanje koje su napravili naučnici pokazalo je da je kod sudionika u danima kada su imali glavobolje od bolova u glavi i vratu uočena veća razina napetosti na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu - koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres - može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića ističu važnost uloge vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr. Nico Sollman, dodatno pružajući moguća rješenja za eliminaciju bolova.

Sollmann je sugerirao da neinvazivne opcije liječenja koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata - poput masaže ili akupunkture - mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije