Zašto su hurme, slatki zdravi zalogaji

Radiosarajevo.ba
Zašto su hurme, slatki zdravi zalogaji

Nepravedno zapostavljena, hurma je slatkiš među voćem koji organizmu može donijeti brojne koristi.

Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.

Važno mjesto na trpezi hurme zauzimaju u arapskim zemljama, ali u ostatku svijeta nisu tako često zastupljene i to najčešće su sušene.

Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbjegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama „običnog“ menija. Među njima prednjači selen.

Ovaj antioksidans jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlijezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.

Hurme sadrže lutein i zeaksantin, poznati i kao „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida.

Među korisnim materijama koje hurme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.

Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera - glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su i u ishrani onih koji troše dosta energije.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je odlična zamjena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma, piše Recepti.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak