Zašto se dodaje lovorov list u hranu? Ovo sigurno niste znali, a pomoći će vam
Lovorov list se generacijama koristi kod kuhanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, također, dobar za zdravlje.
Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija pokazala da konzumacija lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tokom 30 dana, smanjuje čimbenike rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti te je sugerirala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2, piše Health Shots.
Lovorov list, također, može smanjiti razinu "lošeg" holesterola. Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Eterično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije.
Lovorov list, također, ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga, zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu štiti zdravlje srca.
Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomaže kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji uzrokuju rak, navodi se u časopisu Journal of Nutrition Research.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.