Zašto je dobro ujutro pojesti med sa bijelim lukom na prazan želudac?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro ujutro pojesti med sa bijelim lukom na prazan želudac?

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine sjajan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.

Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak holesterola i reguliše trigliceride.

Najbolje je što ovu smjesu možete zapakovati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate sedam dana zaredom kako bi osjetili nevjerovatne rezultate.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Prednosti bijelog luka i meda

Bijeli luk nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dug popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Bijeli luk ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju nivoa kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Žena je pila toplu vodu s limunom svako jutro godinu dana: Ovo je njeno iskustvo

Također, bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63 posto.

Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina.

Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse

Organski med također sjajno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sistema .

Recept za bijeli luk i med

Uzmite nekoliko čehni bijelog luka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve čehne zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinfikovanu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu bijelog luka prelijte organskim medom. Kašikom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u frižideru ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.

Ako je tegla pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do dvije godine.

Mit ili istina: Treba li med jesti samo drvenom kašikom?

Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje bijelog luka smanjuje njegova nutritivna svojstva.

Upozorenje: Američka klinika Mayo je identifikovala konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu u gastrointestinalnom trakta. Ne zaboravite posavjetovati se s doktorom prije uzimanja mješavine, javlja 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak