Za sve koji su u frci sa vremenom: Kraljica pasti - karbonara
U Italiji pasta se jede gotovo svakodnevno, a varijacije su razne - od paste sa povrćem do pasti koje se mogu jesti za doručak.
Jedna od takvih je i carbonara, pasta koja je zasitna, te preukusna, a služi se sa umakom od jaja i mesa.
Sastojci:
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
- 100g suhog mesa
- 50 g pecorino sira (opcionalno)
- 50 g parmezana
- 3 velika jaja
- 350 g špageta ili tagliatela
- 2 režnja bijelog luka
- 50 g neslanog putera
- morske soli i svježe mljevenog crnog bibera
Ove osobe nikada ne smiju jesti papriku: Može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem
Priprema:
1. Stavite veliki lonac vode da proključa.
2. 100 g suhog mesa sitno nasjeckajte. Sitno narendajte 50 g pecorino sira i 50 g parmezana i pomješajte ih.
3. U zdjeli srednje veličine umutite 3 velika jaja i začinite s malo svježe rendanog crnog bibera. Ostavite sve po strani.
4. U kipuću vodu dodajte 1 kašičicu soli, dodajte 350 g špageta i kada voda ponovo proključa, kuhajte poklopljeno na stalnoj vatri 10 minuta ili dok ne bude al dente.
5. Zgnječite režnje bijelog luka, a dok se špageti kuhaju, propržite suho meso sa bijelim lukom. Stavite 50 g neslanog putera u veliku tavu i čim se puter otopi, dodajte suho meso i bijeli luk.
6. Ostavite da se kuha na srednjoj vatri oko 5 minuta, često miješajući, dok suho meso ne postane zlatno i hrskavo. Bijeli luk izvadite iz tave, te odložite jer je potrebna njegova aroma.
7. Kada je tjestenina gotova, izvadite je iz vode i stavite u tavu sa sastojcima. Voda će dobro doći u kojoj se kuhala pasta jer ona zgušnjava umak.
8. U tavu sipajte jaja i sir, te počnite miješati da se ne stvore grudvice dodajući vodu u kojoj se kuhala pasta kako bi ostalo kremasto.
Tjesteninu služite odmah. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.