Za ovo gotovo zaboravljeno jelo trebat će vam samo pet sastojaka i 15 minuta vremena
Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše nane.
U starim knjigama koje se bave etnologijom, baštinom i tradicijom naših krajeva, moguće je pročitati kako cicvara dolazi iz hercegovačkog kraja zbog odličnog kajmaka.
Iako se ovo jelo nekada pripremalo na svečanim priredbama i slavljima, ono je također, upravo zbog ekonomičnih sastojaka, predstavljalo i neizbježan obrok ovčarima (pastirima) i težacima.
Počela evakuacija porodica sa Širokače
U najstarijim recepturama, ona se pripremala od brašna pšenice, ali i raži, ječma i zobi. U novije doba najpoznatija je ipak inačica s kukuruznim brašnom. Donosimo provjereni starinski recept bake Mire, u kojem ona koristi maslo, odnosno pročišćeni maslac.
Cicvara nane Mire
Trebat će vam:
- 300 grama svježeg sira
- 500 mililitara mlijeka
- 1 kašika masla
- 200 grama kukuruznog brašna
- 2 kašike kiselog vrhnja
Priprema:
U mlako mlijeko ubacite smrvljeni svježi sir, te sve zajedno zagrijavajte na šporetu na niskoj temperaturi. Miješajte mlijeko i sir dok se ne sjedine, zatim dodajte kašiku masla i kiselo vrhnje.
Nakon toga miješajući počnite postepeno dodavati kukuruzno brašno. Nakon što se smjesa lijepo poveže možete je odmah poslužiti toplu. Također, možete je pripremiti i za kasnije, kada ćete je jesti hladnu. Za njezinu pripremu toplu smjesu izlijte u lim za pečenje i tako ostavite dok se ne ohladi. Nakon što se tijesto ohladilo narežite ga po želji i servirajte, piše Dobra hrana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.