Voljet ćete je: Italijanska musaka, za prste polizati
Kada kažete musaka, prva pomisao su krompir i faširano meso.
No, i Italijani imaju svoju musaku i jako su ponosni na nju. Zašto je to tako, uvjerite se sami.
Donosimo vam recept za ovo izdašno jelo, podjednako dobro i toplo i hladno.
Sastojci:
1 pakovanje paste
Za bešamel:
3 kašike maslaca
6 kašika brašna
2,5 šolje mlijeka
sol, biber
muskatni oraščić
1 šolja jogurta
1 kašika kisele pavlake
1 kriška bijelog sira
1 jaje
Za sos od mesa:
3 crna luka
400 g mljevenog mesa
sol, biber
2 dl passate
Priprema:
1. Pastu skuhajte i polovinu sipajte u tepsiju.
2. Maslac otopite pa dodajte brašno i nalijte mlijekom. Kuhajte dok se ne zgusne pa začinite. Dodajte i ostale sastojke i dobro izmiješajte. Stavite polovinu bešamela preko paste.
3. Crni luk isjeckajte i stavite da se dinsta. Kada je luk staklast dodajte mljeveno meso, a kada ono postane rastresito dodajte pasirani paradajz. Kuhajte još 5 minuta, pa prelijte preko paste i bešamela. Na kraju stavite drugu polovinu paste i ostatak bešamela. Zapecite u rerni, piše Najboljeizitalije.rs.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.