Višesatno kuhanje u bakrenom loncu: Donosimo vam recept za tradicionalni Hercegovački lonac
Hercegovački lonac je tradicionalno jelo za koje je potrebno meso, začini i dosta različitog svježeg povrća.
Još bolje ukoliko je povrće organsko.
Vrhunski ukus se postiže višesatnim kuhanjem na vatri u bakrenom loncu.
Država napadača ranije upozoravala Njemačku? Bio je antiislamist, evo što je objavljivao na X-u
Domaćin Adnan iz Blagaja se potrudio da napravi Verige ili Hercegovački lonac na način kako su ga pripremali naši preci.
Sastojci:
- teleće i juneće meso
- paradajz
- paprika
- bijeli luk
- crveni luk
- krompir
Začinsko bilje:
- kadulja
- peršun
- bosiljak
- sol
- biber
- voda
Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom
Priprema:
Nema jedinstvenog recepta za Hercegovački lonac i uglavnom se koristi sezonsko svježe povrće iz vrta ili kupljeno na pijaci. Iako se jelo može pripremati u uobičajnom posuđu koje imamo u kuhinji, tradicionalno se priprema na vatri i u bakrenom loncu. Tako jelo dobija specifične i bogatije okuse i mirise.
- Na početku je potrebno na laganoj vatri dinstati luk kojem se dodaje meso, uglavnom juneće i teleće.
- Meso i luk se dinstaju nekoliko minuta te se dodaje isjeckano povrće: paprike, paradajz, krompir, mrkva, te začinsko bilje: bosiljak, peršun i kadulja. Po želji se može dodati i drugo povrće i začinsko bilje.
- Potom se dodaje voda i sve se kuha na laganoj vatri tri sata uz povremena miješanja kako bi se okusi sjedinili i kako bi se ravnomjerno skuhalo povrće i meso.
- Pred kraj se dodaju osnovni začini: sol i biber, piše Deutche Welle.
Video pogledajte OVDJE
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.