Vikend doručak: Napravite pogačice čiji se recept zove 'mekane kao duša'
Vikend je, kući ste i razmišljate šta biste mogli ovog jutra za doručak?
Predlažemo vam fantastične pogačice, čiji se recept dijeli društvenim mrežama s naslovom "pogačice mekane kao duša" i koji je oduševio stotine korisnika!
Sastojci:
- 600 g brašna
- mala kašika soli soli
- mala kašika šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 ml jogurta
- 1 kockica (ili kesica) kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 g rastopljenog putera
Za premazivanje pogačica:
Dirljivi prizori na brdu Hum: Podignuta zastava BiH povodom Dana državnosti
- 1 žumance
Za posipanje pogačica (po volji):
- miks sjemenki (susam, sirov suncokret i lan)
Priprema:
U toplom mlijeku, s dodatkom šećera, pomiješati kvasac. U zdjelu staviti brašno, dodati so, rastopljeni (i ohlađeni) puter, jogurt, prašak za pecivo i pripremljeni kvasac. Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti kratko da naraste.
Kad naraste, tijesto prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podijeliti ga na 16 jufkica. Svaku jufkicu oblikovati u pogačicu. Formirane pogačice poredati u pleh, preko papira za pečenje. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti kratko da narastu.
Narasle pogačice premazati žumancetom i po volji posuti sa sjemenkama. Još jedanput, preko pogačica, preći četkicom za premazivanje i na taj način se sprječava da sjemenke otpadaju, kada se pogačice ispeku.
Rernu ugrijati na 200-220 stepeni (zavisno od vaše rerne) i peći dok ne porumene.
Pečene pogačice izvaditi, prekriti krpom da se prohlade i poslužiti.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.