Važno je znati: Mnogi zaborave na jedno važno pravilo kod odmrzavanja mesa

0
Radiosarajevo.ba
Važno je znati: Mnogi zaborave na jedno važno pravilo kod odmrzavanja mesa

Imati smrznutu hranu iznimno je praktična stvar, jer uvijek imate zalihe pri ruci, a, na primjer, čak i njemački Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama savjetuje svime da naprave zalihe smrznute hrane koje vam mogu potrajati za deset dana.

Ipak, morate imati na umu nekoliko stvari, posebno kada je riječ o mesnim prerađevinama, koje ćete odmrzavati. Saznajte kako ćete higijenski odmrznuti meso.

Odmrzavanje mesa u frižideru

Metoda s frižiderom najbolji je način za odmrzavanje mesa, jer održava sirovo meso na konstantnoj temperaturi od 4 C ili nižoj — to je temperatura koju treba koristiti. Meso izloženo temperaturi višoj od 4 C izloženo je rastu štetnih bakterija. Hranu treba odmrzavati što sporije, a meso nije iznimka. Odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi također nije preporučljivo - što brže zagrijavate proizvod, gubi više tekućine, piše Fenix, a, kao rezultat toga, pati kvaliteta.

Kako je Vico Zeljković vidio žrijeb grupa za SP

Ako je meso otpakirano, idealno je razmnožavanje bakterija. Muhe također iskorištavaju svoju priliku i slijeću na meso. Stoga meso uvijek treba odmrzavati u frižideru, na primjer preko noći. Kako ne biste zaboravili, najbolje je postaviti podsjetnik na mobitel.

Obratite pažnju na skupljanje vode

Kod odmrzavanja mesa u frižideru također je važno da meso ne ostane u vodi od odleđivanja koja se stvara automatski. Često blago crvenkasta tekućina idealna je za razmnožavanje bakterija. Umjesto toga - a ovo pravilo mnogi zaborave - smrznute komade treba staviti u sito i staviti iznad zdjele. To omogućuje vodi nastaloj od otapanja mesa, da iscuri u potpunosti u spremnik ispod. Nakon uspješnog odmrzavanja trebate izliti tekućinu izravno u odvod. Pazite da drugi kuhinjski pribor ne dođe u dodir s tim. Odmrznuto meso također ne smijete ispirati jer se bakterije šire kuhinjom prskanjem vode.

Ukratko, ako odmrzavate meso slijedite ova pravila:

  • Ako je moguće, meso uvijek odmrzavajte u frižideru.
  • Uvijek koristite sito kako bi se kondenzirana voda ocijedila.
  • Uvijek prolijte kondenziranu vodu.
  • Nemojte ispirati meso, samo ga odmah obradite.
  • Temeljito očistite površine nakon kuhanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak