Uz ovu poslasticu odrastali su naši stari: Kako napraviti čudesni koh od riže
Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se naši stari s nostalgijom sjećaju.
U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično, koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.
Sastojci:
Žene u umjetnosti: Međunarodni projekt 'Dijahronijski kontrapunkt'
-
150 g riže okruglog zrna
-
7,5 dl mlijeka
-
kašika putera
-
malo soli
-
korica pola limuna
-
4 jaja
-
6 kašika šećera
-
pakovanje vanilin šećera
-
2 velike kašike krušnih mrvica - toliko da pospemo po pekaču
Priprema:
Rižu operemo i procijedimo Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola limuna i pustimo da provrije. U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.
Rernu zagrijemo na 200 stepeni. Kuhanu rižu skupa s posudom ohladimo u hladnoj vodi. Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomiješamo u ohlađenu rižu. Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.
Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama ili grizom. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo. Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni. Poslužimo ohlađeno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.