Uz ovu poslasticu odrastali su naši stari: Kako napraviti čudesni koh od riže

1
Radiosarajevo.ba
Uz ovu poslasticu odrastali su naši stari: Kako napraviti čudesni koh od riže

Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se naši stari s nostalgijom sjećaju.

U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično, koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.  

Sastojci:

Žene u umjetnosti: Međunarodni projekt 'Dijahronijski kontrapunkt'

  • 150 g riže okruglog zrna

  • 7,5 dl mlijeka

  • kašika putera

  • malo soli

  • korica pola limuna

  • 4 jaja

  • 6 kašika šećera

  • pakovanje vanilin šećera

  • 2 velike kašike krušnih mrvica - toliko da pospemo po pekaču

Priprema:

Rižu operemo i procijedimo Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola limuna i pustimo da provrije. U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.

Rernu zagrijemo na 200 stepeni. Kuhanu rižu skupa s posudom ohladimo u hladnoj vodi. Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomiješamo u ohlađenu rižu. Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.

Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama ili grizom. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo. Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni. Poslužimo ohlađeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak