Uz ove čudotvorne napitke spavat ćete kao beba

Radiosarajevo.ba
Uz ove čudotvorne napitke spavat ćete kao beba
Stres, brige i promjena vremena mogu znatno utjecati na ritam spavanja, a upravo je san ključan u održavanju zdravog života i reguliranju kilograma.

Srećom, majka priroda se pobrinula i za taj problem te ponudila bilje, voće i mliječne proizvode koji pomažu da se lakše ušuškamo u krevet i zaspemo, piše 24sata.hr. 

Mlijeko je odavno poznato po svojem umirujućem djelovanju, a pripremite ga i s malo muškatnog oraščića i meda. Možete probati i “zlatno mlijeko” prema drevnoj indijskoj knjizi o medicini, ayurvedi, s kurkumom, medom i crnim paprom za osjećaj mira, spokoja i zadovoljstva.

Čaj od kamilice također je umirujući, no onaj od biljke valerijane specijaliziran je za nesanicu. Pomoći mogu i čajevi od hmelja, matičnjaka ili tropskog voća. Popiti možete i čašu soka od grožđa, no nemojte pretjerivati zbog šećera. Toplo se preporučuje banana koja umiruje te višnja jer potiče melatonine, hormone koji vraćaju “unutarnji sat” u ravnotežu.

Smoothie od banane, načinjen od šoljice zobenog mlijeka i žličice meda, osigurat će magnezij, kalij i ponešto vitamina B skupine koji će pridonijeti sveukupnom opuštanju.

Pomaže i višnja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food, uzimanje 250 mililitara soka od višnje ujutro i navečer tokom dvije sedmice značajno je smanjilo intenzitet nesanice. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak