Uz miris kiše i miris iftara - donosimo tri nova recepta za večeras
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
I danas vam donosimo prijedlog za iftar, a koji se sastoji iz tri ukusne, lagane i
Čimbur topa
Potrebno:
-100 g kajmaka
-100 g kiselog vrhnja
-50 gr maslaca
-2 jaja
Priprema:
-Vrhnje, maslac i kajmak rastopiti u tavi.
-Umutiti jaja i dodati u tavu.
-Pržiti par minuta.
-Servirati toplo
Piletina s medom i đumbirom
Potrebno:
- Sok od dvije narandže
-Kašičica ribane narandžine korice
-1/3 šolje meda
-4 kašičice rendanog đumbira (može i u prahu)
-4 komada pilećih prsa
-2 polovine narandže za serviranje
Priprema:
-Zagrijati gril tavu ili roštilj(u nedostatku može i obična tava)
-U posudi izmiješati koricu narandže, med đumbir i so.
-Pola od smjese staviti u manju posudu, a pola pomiješati sa mesom u većoj posudi.
-Ostaviti meso da se marinira oko 15 min.na sobnoj temperaturi. Promiješati ga jednom za vrijeme mariniranja.
-Nauljiti tavu i prsa ispeći premazujući ih sa ostatkom marinade oko 6 min.
-Okrenuti i nastaviti pečenje još 6-8 minuta.
-Na tavi propržiti i komade narandže, koje će se poslužiti sa mesom.
-Za prilog se može grilati povrće (tikvice, patlidžan, šparoge, paprike) lagano začiniti sa maslinovim uljem, solju i biberom te poslužiti.
Iftar zasladite sutlijom:
Potrebno:
0,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilijinog šećera
1 kašičica vanilijinog ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema:
Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.
U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.