Recept / Bosanska slastica: Večerašnji iftar zasladite hurmašicama

02. 05. 2020. u 16:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3854

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, porijeklom s Bliskog istoka, ali udomaćena i kod nas. Prave se 'obične' s orasima ili sa kokosom. Za ove s kokosom zamijenite dio brašna kokosovim brašnom.

Sastojci: 

250gr maslaca
dvije kašike pavlake
dvije šoljice šećera
dvije šoljice ulja
35 kašika brašna
pola praška za pecivo
dvoje jaja

Agda

devet šoljica šećera
devet šoljica vode

Priprema:
 
Maslac otopiti i dodati sve osim brašna. Dobro izmiksati pa dodati brašno i izraditi tijesto koje oblikujete u hurmašice. Hurmašice lagano prislonite na rupićastu stranu rendala tako da dobiju fine šare. 
 
Tepsiju malo premazati maslacom i posuti laganim slojem brašna, pa poredati hurmašice. Rernu prethodno zagrijati na 220°C i peći hurmašice dok blago ne porumene.
 
Skuhati agdu i zaliti pečene hurmašice. Agdu malo ohladiti pa tek onda zaliti hurmašice.

NEMA KOMENTARA