Upozorenje ljekara: Izbjegavajte orahe ako patite od ovog zdravstvenog stanja

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje ljekara: Izbjegavajte orahe ako patite od ovog zdravstvenog stanja

Ljekari se slažu da su orasi prepuni prednosti, napominjući da su bogati alfa-linolenskom kiselinom (ALA) – vrstom esencijalne omega-3 masne kiseline – i da imaju antiinflamatorna svojstva.

"Jedenje oraha podržava zdravlje nekoliko sistema u vašem tijelu, uključujući kardiovaskularni, gastrointestinalni i endokrini sistem. Orasi promovišu zdravlje creva i mozga, a njihova antiinflamatorna svojstva takođe smanjuju rizik od raka", kaže nefrolog dr. Chidozie Odigwe za Parade.

Ljekarka za gojaznost dr. Jenni Stanford ističe da omega-3 masne kiseline u orasima mogu da poboljšaju holesterol, a antioksidansi mogu da smanje oksidativni stres. Osim toga, dodaje da orasi sadrže vlakna i doprinose kognitivnim funkcijama.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

Međutim, orasi mogu biti opasni za određenu populaciju – onu koja uključuje otprilike jednu od sedam odraslih osoba. Riječ je o osobama sa bolestima bubrega.

Znaci bolesti bubrega uključuju često mokrenje, suhu kožu, krvavu ili pjenastu mokraću, grčeve u mišićima i otečene noge. Ako primijetimo ove znakove, važno je da se što prije obratite ljekaru. On može da uradi test krvi i urina, što je jedini način da saznamo da li imamo bolest bubrega, kaže dr. Odigwe.

Dakle, dr. Odigwe želi da jasno stavi do znanja da ne moraju svi pacijenti sa oboljenjem bubrega da izbegavaju ili ograničavaju orašaste plodove. "Samo pacijenti sa uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega (CKD), kao i pacijenti na dijalizi, moraće da se usredsrede na ograničavanje, ako ne i potpuno izbjegavanje konzumiranja oraha", rekao je on.

Orasi koje ste kupili su gorki? Ne brinite, ovo su dva načina kako spasiti stvar

Orasi su bogati s dvije hranjive materije koje mogu biti toksične ako se konzumiraju u velikim količinama: fosforom i kalijumom. Čak i ako se ne konzumiraju u velikim količinama, bubrezi ljudi koji imaju CKD ne mogu dobro da obrađuju kalijum i fosfor, što predstavlja problem.

"Ključna stvar je da bubrezi pomažu da se nivoi fosfora i kalijuma drže pod kontrolom. Međutim, pacijenti sa uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega, nažalost, nemaju taj luksuz, pa su u velikom riziku od preterano visokog nivoa ova dva elementa", objasnio je. dr Odigwe, piše Krstarica.

Ali to je samo jedna od zabrinutosti. "Orasi, kao i bademi, takođe sadrže oksalate, koji mogu da izazovu kamen u bubregu ako se jedu u velikim količinama. Pacijenti sa hroničnom bolešću bubrega treba da obrate pažnju na ishranu kako bi kontrolisali svoju bolest", napominje dr. Stanford.

Međutim, osim ove specifične grupe ljudi, orasi su pametna užina ili dodatak salati. Dr. Odigwe ih preporučuje svima ostalima jer su prednosti oraha "ogromne".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak