Orasi koje ste kupili su gorki? Ne brinite, ovo su dva načina kako spasiti stvar
Orasi su oduvijek bili dio naše kuhinje, pogotovo kada je riječ o pripremanju ukusnih, tradicionalnih kolača.
No, orasi su puno više od toga. Ovi okrugli plodovi istoimenog listopadnog stabla, koje prirodno raste na području središnje i Male Azije, ali se uzgaja širom svijeta, imaju značajnu nutritivnu vrijednost i jako su zdravi. To su sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima.
No, može se dogoditi da ste kupili orahe u nadi da ćete praviti brojne fine obroke, no onda je uslijedilo neugodno iznenađenje.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta
Naime, orasi koje ste kupili su gorki. Ne brinite, ima rješenja, naravno, jedino ako se orasi nisu pokvarili, onda nema nažalost spasa.
Prvo ih operite. Jezgre oraha stavite u duboku zdjelu i ulijte dosta vode sobne temperature. Isperite ih i zatim ulijte novu vodu. Ponovite postupak nekoliko puta. Gorčina bi trebala nestati.
Ponekad se gorčina oraha može ukloniti zagrijavanjem u tavi tj. ako ih ispečete. Ova metoda ne samo da će ukloniti gorčinu već orašastim plodovima daje i vrlo zanimljiv okus koji je doduše drugačiji od onog kada jedete plod sirov, piše D&D.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.