Tufahije: Tradicionalni recept za omiljenu poslasticu od jabuka

0
Radiosarajevo.ba
Tufahije: Tradicionalni recept za omiljenu poslasticu od jabuka

Tufahije predstavljaju jedan od omiljenih recepata bosanske kuhinje, a kako je novembar i vrijeme jabuka, pravi je period da se okušate u pravljenju ove čuvene poslastice.

Za početak treba naglasiti da nisu sve jabuke pogodan materijal za tufahiju, a najpogodnije su one zlatni delišes koje se pri kuhanju neće raspasti.

Sastojci:

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
  • 200 g šećera
  • 80 g oraha
  • 1 bjelance
  • 1 limun
  • 1 kesica šlag kreme
  • 1 l vode
  • 2 Vanilin šećera 

Priprema:

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

Pomozi.ba pokreće apel za Adisu Husejinović: Za njeno liječenje potreban je naš poziv na 17048

Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja na tufahije stavite šlag i, po želji, pospite mljevenim orasima.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak