Tri vrste doručka koje trebate izbjegavati: Narušavaju zdravlje i uzrokuju debljanje

0
Radiosarajevo.ba

Doručak je najzdraviji obrok u danu. S njima pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim.

Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti

Voćni sokovi i jogurtia njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.

Izraelci tvrde: Netanyahu pristao na prekid vatre u Libanu, evo kako će sporazum izgledati

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica.

Riječ struke: Šta bi dijabetičari trebali doručkovati?

Isto vrijedi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva i krofne koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga začinite mliječnim namazom ili puterom i marmeladom.

"Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešu i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz krišku prepečenog hljeba, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak