Tri namirnice koje štete jetri, a redovno ih konzumirate: Doktor otkriva šta trebate izbjegavati
Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu, tihi radnik koji neumorno obavlja vitalne funkcije za naše zdravlje. Ovaj organ ima ključnu ulogu u detoksifikaciji, regulaciji metabolizma, skladištenju hranjivih tvari te proizvodnji važnih proteina i hormona.
Iako je jetra nevjerovatno sposobna za regeneraciju, nije neuništiva. Njeno zdravlje može ugroziti loša prehrana, prekomjerna konzumacija alkohola, lijekovi i izloženost toksinima.
Zdrava prehrana ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije jetre i prevenciji bolesti poput masne jetre, hepatitisa i ciroze. Namirnice koje biramo mogu postati snažan saveznik u obnovi i zaštiti jetre, ali i ozbiljan neprijatelj ako nisu pažljivo odabrane.
Posebno krivično djelo: Zastupnici apelovali da se u Parlamentu FBiH podrži uvođenje femicida
Dr. Eric Berg ističe da postoji jednostavan način da poboljšate zdravlje svoje jetre – izbacite tri namirnice iz svoje prehrane. Vjerovatno ih konzumirate svaki dan, a možda niste ni svjesni njihovog štetnog utjecaja na jetru.
Hrana sa sintetičkim šećerima
Prva skupina namirnica koje biste trebali izbjegavati su one koje sadrže sintetske šećere, posebno kukuruz i glukozni sirup.
Ove vrste šećera nalaze se u mnogim industrijskim slatkišima i prerađenim proizvodima i predstavljaju veliku prijetnju zdravlju vaše jetre.
Sintetski škrob
Još jedan neprijatelj jetre je hrana koja sadrži sintetski škrob, poput modificiranog krompirovog škroba, kukuruznog škroba i maltodekstrina.
Ovi se sastojci često koriste u prerađenoj hrani i mogu uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre.
Rutina od 30 minuta: 3 ključne vježbe za žene u 50. koje žele da očuvaju mobilnost i u sedamdesetim
Nezasićene masti i ulja sjemenki
Treća skupina su nezasićene masti, posebno one bogate omega-6 masnim kiselinama i uljima sjemenki.
Dr. Berg ističe da sjemenska ulja, poput kukuruznog ulja, sadrže visoke razine linolne kiseline, koja je zapaljiva i štetna za jetru. Primjerice, kukuruzno ulje ima čak 56,6 posto linolne kiseline.
Kako pomoći svojoj jetri?
Izbacivanjem ovih proizvoda iz prehrane vaša će jetra raditi učinkovitije i zdravije. Prema Dr. Berg, to je ključni korak u očuvanju zdravlja ovog važnog organa. Važno je zapamtiti da se u ljudskoj jetri svakih 60 sekundi može odvijati do 20 miliona hemijskih procesa – stoga svaka mala promjena u prehrani može imati veliki utjecaj na njezino funkcioniranje
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.