Tri namirnice koje ne biste trebali da jedete za doručak: "Decenijama su nas savjetovali pogrešno"

1
Radiosarajevo.ba
Tri namirnice koje ne biste trebali da jedete za doručak: "Decenijama su nas savjetovali pogrešno"

Francuska biohemičarka Jessie Inchauspe upozorava da slatki doručak pokreće dnevni "rollercoaster" porasta i padova šećera.

Ona tvrdi da su nas marketing i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način za početak dana, ali to je zapravo "marketing koji nas je lagao decenijama". Inchauspe identifikuje tri specifične namirnice kojih se ujutro treba kloniti: slatke žitarice, sok od narandže i tost s namazom.

Ona savjetuje "da iskorijenite sok od narandže", proizvod koji se lažno promoviše kao zdrav. U stvarnosti, svaka šoljica soka sadrži otprilike sedam kašičica šećera.

Novi most kod Počitelja pripremljen za otvaranje: Pogledajte kako izgleda

Slatki doručak zapravo dovodi do manje cirkulacije energije, dok su slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su za duže zadržavanje sitosti. To će spriječiti grickanje tokom dana.

"Ljudi su vam jako dugo govorili 'popijte sok od narandže ujutro, to će vam dati energiju', 'jedite peciva, žitarice', ali sve su to laži prehrambene industrije – kaže biohemičarka. "Najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Proteine trebate jesti kako biste bili siti, oni su tijelu potrebni, a to su jaja, zdrave masti kao što je avokado ili masna riba te vlakna iz povrća – kaže.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su milioni izloženi riziku od srčanih problema zbog količine ultraprerađene hrane koju konzumiramo, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak