Slušajte struku: Doktorica razotkrila mitove o hrani koja liječi Alzheimerovu bolest

0
Radiosarajevo.ba
Slušajte struku: Doktorica razotkrila mitove o hrani koja liječi Alzheimerovu bolest
Foto: Pexels / Ilustracija

Oni koji paze na prehranu i vježbaju, ali rade samo jednu stvar vikendom, poništavaju sav trud
 
Internetom kolaju mnoge tvrdnje o "magičnoj hrani za mozak", poput bobičastog voća, ribljeg ulja i curryja, čiji učinci navodno potiču kognitivnu funkciju, pamćenje ili čak u potpunosti liječe Alzheimerovu bolest.

Profesorica June Andrews, specijalistica za skrb o demenciji, za Daily Mail je odlučila stati na kraj glasinama i odgovoriti na pitanje koje joj često postavljaju - mogu li određene namirnice ili dijete spriječiti Alzheimerovu bolest?

Oko 994 hiljada osoba živi s demencijom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a na području SAD-a taj se broj penje na 7 miliona. Alzheimerova bolest pogađa oko šest od deset osoba s demencijom.

Objavljena prognoza za zimu: Kada možemo očekivati prve snježne pahulje?

Objavljena prognoza za zimu: Kada možemo očekivati prve snježne pahulje?

Kao dugogodišnja specijalistička medicinska sestra i istraživačica, Andrews objašnjava da iako ne postoji posebna prehrana protiv Alzheimerove bolesti, te da ono što je zdravo i dobro za srce, ima isti učinak na mozak.

Evo šta trebate znati o raku gušterače: Zovu ga i "tihi ubica"

Evo šta trebate znati o raku gušterače: Zovu ga i "tihi ubica"

"Istraživanja pokazuju da pacijenti sa stanjima kao što su bolest srca, visoki krvni tlak, pretilost i dijabetes imaju veću vjerovatnost kognitivnog pada tokom godina" piše Andrews za britanski tabloid.

Prehrane koje preporučuje su mediteranska dijeta i MIND dijeta, koja je slična mediteranskoj ali s manje namirnica životinjskog podrijetla. Obje potiču konzumiranje neprerađene hrane, biljaka i sjemenki uz izbjegavanje alkohola.

Objašnjava da je voće i povrće izrazito važno zbog antioksidansa i vitamina C. Jedna studija je, navodi Andrews, otkrila da ljudi koji konzumiraju MIND dijetu i jedu zeleno lisnato povrće poput špinata ili kelja mogu imati manje proteina koji se povezuju s Alzheimerovom bolešću u mozgu.

Ovo su tri rana upozorenja opake bolesti: Kasno se otkrije, a može biti smrtonosna

Ovo su tri rana upozorenja opake bolesti: Kasno se otkrije, a može biti smrtonosna

Sudionici studije konzumirali su navedeno povrće sedam ili više puta sedmično. Cjelovite žitarice i mahunarke poput leće ili soje, također su korisne za zdravlje srca i kognitivne funkcije. Maslinovo ulje, koje je glavna komponenta obje preporučene dijete, ima jaku povezanost sa zdravim kognitivnim starenjem.

Studija iz 2022. godine otkrila je poveznicu između većeg unosa maslinovog ulja i manjeg rizika od smrti prouzročene neurodegenerativnim bolestima. Također je utvrđen osam do 34 posto manji rizik od sveukupne smrtnosti.

Andrews posebno preporučuje kupovanje i kuhanje svježe hrane onima koji si to mogu priuštiti. Ipak, za one koji su voljni promijeniti samo jednu stvar u prehrani, urgira na izbacivanje alkohola.

Postoje brojne opcije bezalkoholnih pića, objašnjava, uz istraživanja koja pokazuju da oni koji više piju imaju daleko veću vjerovatnost da će razviti Alzheimerovu bolest u kasnijoj životnoj dobi. Dodaje da oni koji paze na prehranu i vježbaju, ali prekomjerno piju vikendom, poništavaju sav trud te sedmice, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije