Evo šta trebate znati o raku gušterače: Zovu ga i "tihi ubica"

1
Radiosarajevo.ba
Evo šta trebate znati o raku gušterače: Zovu ga i "tihi ubica"
Foto: Pixabay / Bol u stomaku jedan od prvih simptoma

Rak pankreasa ili gušterače jedan je od karcinoma koji se teže otkrivaju zbog simptoma koji ostaju skriveni, a prate ovu bolest.

U globalnoj statistici, karcinom pankreasa je treći vodeći uzrok smrti od karcinoma, a do 2050. godine, kako predviđanja kažu, mogao bi da postane vodeći uzrok smrti od malignih bolesti.

Rak pankreasa je, nažalost, jedan od najsmrtonosnijih karcinoma na svijetu, sa izuzetno niskim stopama preživljavanja, a može oštetiti više organa u tijelu. Bol u grudima, jedan je od simptoma koji mogu ukazivati na rak pankreasa. 

Jusuf Nurkić slavio rođendan, na uho mu pjevao Halid Bešlić: Zabava do jutarnjih sati

Jusuf Nurkić slavio rođendan, na uho mu pjevao Halid Bešlić: Zabava do jutarnjih sati

Tačan uzrok ovog karcinoma nije poznat, a smatra se da je ovo oboljenje rezultat složenog djelovanja genetskih faktora i faktora iz okoline. 

Faktori rizika za dobijanje karcinoma pankreasa su brojni, a neki od njih su: prekomjerna gojaznost, šećerna bolest ili dijabetes, pušenje cigareta, nepravilna prehrana, porodična historija karcinoma pankreasa, te hronični pankreatitis, odnosno, dugotrajna upala pankreasa.

10 namirnica za zdrav pankreas

10 namirnica za zdrav pankreas

Nepravilna ishrana koja nije bogata voćem, povrćem i vlaknima, zbog pretjerane konzumacije crvenog mesa i masne hrane, može uzrokovati karcinom pankreasa, a šanse za oboljenje su i tri puta veće od mogućnosti dobijanja karcinoma sa uravnoteženom prehranom. 

Bol se obično osjeća u predjelu želuca, ali se može javiti i u cijelom stomaku, te se širi prema leđima. Pankreas je smješten duboko u stomaku, pa se karcinomski simptomi ne prepoznaju na vrijeme. Mnogo bolesnika ima simptom žutice, te se pacijenti javljaju sa tim simptomom, te gubitkom težine, kako navodi Blic.

Ovo su tri rana upozorenja opake bolesti: Kasno se otkrije, a može biti smrtonosna

Ovo su tri rana upozorenja opake bolesti: Kasno se otkrije, a može biti smrtonosna

Posljednjih godina, primjećen je zabrinjavajući rast raka pankreasa kod mladih osoba, ispod 50 godina. 

Karcinom pankreasa ima visoku stopu smrtnosti, te se smrt desi ubrzo nakon otkrivanja karcinoma, a mali broj pacijenata doživi petu godinu bolesti. 

Kako prevenirati karcinom pankreasa, te smanjiti šanse da ga dobijemo?

Prvi i jedan od osnovnih koraka je prestanak pušenja, koji nije samo glavni uzročnik karcinoma pankreasa, već i karcinoma jednjaka, grla i pluća.

Smanjenje pušenja značajno smanjuje mogućnost oboljenja od malignih bolesti. 

Drugi je zdrava ishrana koja će doprinjeti sveopštem zdravlju organizma, ali i potencijalno spriječiti razvoj malignih bolesti. Od ostalih, bitno je napomenuti i potpuno izbjegavanje alkohola ili ograničen unos istog, jer alkohol doprinosi razvoju hroničnog pankreatitisa, te može uticati na sveopšte zdravlje organizma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije