Stručnjaci došli do bizarnog otkrića: Konzumiranje morske trave moglo bi spriječiti opaku bolest

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci došli do bizarnog otkrića: Konzumiranje morske trave moglo bi spriječiti opaku bolest
Foto: Pexels / Morska trava

Prema rezultatima istraživanja, antioksidansi prisutni u ovoj morskoj algi, koja je uobičajeni sastojak azijske kuhinje, imaju potencijal da zaštite neurone od štetnog djelovanja slobodnih radikala, što bi moglo usporiti ili čak spriječiti razvoj Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest pogađa živčani sistem, uzrokujući simptome poput drhtavice, ukočenosti i otežanog kretanja. Razvija se kada stanice u mozgu koje proizvode dopamin - ključnu kemikaliju za kontrolu pokreta - počnu odumirati.

Iako sama bolest nije smrtonosna, komplikacije koje uzrokuje mogu biti fatalne, a trenutno ne postoji lijek koji bi mogao zaustaviti ovu progresivnu neurodegenerativnu bolest, piše Science Alert, prenosi Klik.

Još jedno požarište od večeras u BiH: Gori i na Bjelašnici

Još jedno požarište od večeras u BiH: Gori i na Bjelašnici

Istraživači su već ranije primijetili vezu između prehrambenih antioksidansa i smanjenog rizika od Parkinsonove bolesti. Primjerice, resveratrol, antioksidans prisutan u crvenom grožđu, bobičastom voću i kikirikiju, pokazao je sposobnost zaštite dopaminergičkih neurona u istraživanjima na miševima.

Slični učinci zabilježeni su i kod drugih antioksidansa poput elagične kiseline, α-lipoične kiseline i mirtenala, koji su također pokazali poboljšanja u kognitivnim funkcijama i neuromuskularnoj koordinaciji u životinjskim modelima Parkinsonove bolesti.

Nevjerojatno otkriće

U najnovijem istraživanju, provedenom u Japanu, znanstvenici su izazvali simptome Parkinsonove bolesti kod miševa izlažući ih pesticidu rotenonu, koji oštećuje dopaminergičke neurone u mozgu. Zatim su nekim miševima davali antioksidanse iz Ecklonia cave, dok su drugi nastavili s uobičajenom prehranom. Rezultati su pokazali da su neuroni miševa koji su konzumirali antioksidanse bili znatno bolje očuvani, a simptomi bolesti manje izraženi u usporedbi s kontrolnom grupom.

Daljnja istraživanja na staničnim modelima potvrdila su da antioksidansi iz Ecklonia cave smanjuju proizvodnju slobodnih radikala uzrokovanih rotenonom, čime sprječavaju smrt stanica. Ovo otkriće otvara vrata novim mogućnostima za razvoj tretmana i prevenciju Parkinsonove bolesti koristeći polifenole iz ove morske alge.

Međutim, potrebno je biti oprezan pri tumačenju ovih rezultata, jer uspjesi postignuti na životinjskim i staničnim modelima često ne daju iste rezultate kod ljudi. Primjerice, iako vitamin C pokazuje zaštitni učinak na stanice i životinje, njegova učinkovitost u liječenju Parkinsonove bolesti kod ljudi nije potvrđena.

Borio se sa depresijom, a nasmijao je planetu: Slavni glumac nas je napustio prije deceniju

Borio se sa depresijom, a nasmijao je planetu: Slavni glumac nas je napustio prije deceniju

Unatoč ovim ograničenjima, Ecklonia cava, koja je već dostupna kao dodatak prehrani, mogla bi postati korisna u borbi protiv Parkinsonove bolesti, iako je potrebno provesti opsežna klinička ispitivanja kako bi se potvrdila njena učinkovitost kod ljudi.

Svejedno, uz redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu, uključivanje ove morske alge u svakodnevni jelovnik moglo bi biti korisno u smanjenju rizika od razvoja ove teške bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije