Topao jesenji obrok: Piletina i vrganji na jelovniku
Vrganj, poznat i kao "kralj šume," predstavlja istinsku poslasticu za sve ljubitelje gljiva i vrhunskih gastronomskih užitaka.
Vrganji se najčešće koriste u fritatama, čorbama ili umacima, a i pohovani su prava poslastica. No, recepti s vrganjima su raznovrsni, i volimo otkriti još neki novi.
Kada se vrganje pripremaju, kao i ostale gljive, ne treba ih ispirati vodom jer će upiti i biti žilavi i bljutavi. Treba ukloniti ostatke zemlje i nečistoće suhom krpom. Zatim treba izrezati gljive i raditi po receptu.
Edo Maajka godinama vodi bitku s poremećajem o kojem se malo govori
Sastojci:
- 200g vrganja
- 400g pilećeg filea
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 do 3 supene kašike maslinovog ulja
- pola šolje kus-kusa
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- pola zelene paprike (narezane na trakice)
- sol
- biber
- zobeno vrhnje
Jesenja poslastica: Jeste li spremni za tortu sa kesten pireom?
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane.
- Potom u istoj tavi staviti supenu kašiku maslinovog ulja, dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje.
- Kus-kus prelijte kipućom vodo i ostavite na nadođe.
- Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 do 4 supene kašike zobenog vrhnja te začinite po želji.
- Sve dobro promiješajte i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.