Znate li koja je idealna temperatura za spavaću sobu tokom zimskih dana?

1
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je idealna temperatura za spavaću sobu tokom zimskih dana?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kako ulazimo u zimsko doba, dani su kraći, a noći duže i hladnije pa za održati idealnu temperaturu treba podići termostat za nekoliko stepeni, pazeći ipak da se ne pretjera s potrošnjom električne energije. 

Odluka o idealnoj temperaturi za vaš dom uvelike ovisi o osobnim preferencijama, no za pametno korištenje energije, britansko Ministarstvo energetike u zimskim mjesecima savjetuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stepeni odnosno niže dok spavate ili niste kod kuće.

Temperaturu dnevnog boravka najbolje je, kažu stručnjaci, držati između 19 i 22 stepena jer u toj prostoriji većina provodi najviše vremena, u nju primamo goste i opuštamo se, a stručnjaci ističu kako je boravak, ali i druge prostorije, potrebno redovito i prozračiti. 

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Spavaća soba bi trebala biti najhladnija prostorija i u njoj je idealna temperatura između 16 i 18 stepeni. Razlog tako niskoj temperaturi je naravno, kvaliteta spavanja. Previsoka temperatura spavaće sobe ima naime loš uticaj na kvalitetu sna, povećava nemir i produžuje vrijeme potrebno da zaspete. Naravno, ni za spavanje se ne preporučuje ni temperatura ispod 16 stepeni. 

Kuhinju je sasvim dovoljno držati na 20 stepeni, jer u njoj ionako uglavnom boravimo dok kuhamo, što dodatno zagrijava prostor. 20 stepeni je optimalna temperatura na kojoj će vam biti ugodno, a pri kuhanju temperatura prostorije neće biti previsoka. Ipak, kuhinju ne treba držati ispod 20 stepeni jer kuhanje također stvara vlagu koja će stvoriti plijesan i uništiti zidove ako je prostorija prehladna.

Trik sa toaletnim papirom može vam uštedjeti čak 100 KM na grijanje: Učinkovit je i siguran

Trik sa toaletnim papirom može vam uštedjeti čak 100 KM na grijanje: Učinkovit je i siguran

U kupaonice održavajte temperaturu od ugodnih 21 stepen. To će održati prostoriju ugodnom za boravak, a stvaranje vlage neće predstavljati opasnost za zidove kupaonice. Pripazite da je ne zagrijavate puno više od toga jer topli tuš povećava temperaturu prostorije, što može rezultirati manjkom kisika, piše RealSimple.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije