Tart od jagoda: Ovaj jednostavan recept će vas sigurno oduševiti
Ovaj kolač od jagoda zasigurno će impresionirati vaše goste svojom prekrasnom prezentacijom i izvrsnim okusom. Savršen je desert za proljetni piknik, roštilj ili bilo koju posebnu priliku.
Proljeće je savršeno vrijeme za uživanje u slatkim i ukusnim poslasticama. Ako tražite desert koji je istovremeno lijep i izvrstan, ne tražite dalje od tarta od jagoda. Ovo klasično francusko pecivo jednostavno je za napraviti i savršeno je za proljetno okupljanje, a mi vam donosimo odličan recept.
Sastojci za tijesto:
Ovo zanimanje je najbolje plaćeno u susjedstvu BiH: Mjesečna bruto plaća veća je od 6.000 KM
250 g poluintegralnog pšeničnog brašna
60 g smeđeg šećera
1 prstohvat soli
160 g maslaca bez soli (vrlo hladnog)
75 ml hladne vode
Sastojci za nadjev:
500 g jagoda
75 g mljevenih badema
30 g smeđeg šećera
Piprema:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer i sol). Dodajte maslac narezan na kockice i mijesite prstima dok ne dobijete tijesto nalik crumbleu. Dovršite prelijevanjem hladnom vodom, sjedinite sve, oblikujte u kuglu i stavite u frižider na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. U sredinu stavite mljevene bademe oblikujući krug. Ostavite oko 4 cm okolo da ga kasnije možete saviti.
Jagode narežite (na kriške ili polovice) i stavite na bademe. Pospite smeđim šećerom. Preklopite tijesto preko jagoda, premažite maslacem i pecite 40 minuta, piše Diva.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.